NESPOSOBNI ZA RAD

Pobuna u Hrvatskim šumama: Umjesto da dobiju otpremninu, radnike šalju na pregled u privatnu kliniku!?

07.03.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Radnici Hrvatskih šuma (HŠ), kojima je utvrđena zdravstvena nesposobnost za nastavak rada, temeljem Kolektivnog ugovora osigurana je opcija osobno uvjetovanog otkaza uz isplatu otpremnine. Lani i u 2017. godini tu je opciju iskoristilo 500 ljudi, no ove godine Uprava im je spremila iznenađenje - umjesto otpremnine i zajamčenih prava radnike koji ne rade u proizvodnji šalje se na nove preglede u privatnu polikliniku

Iz dokumenata koji su u posjedu tportala vidljivo je kako HŠ poziva radnike koji ne rade u posebnim uvjetima, tj. ne rade u proizvodnji da se odazovu ocjeni radne sposobnosti u polikliniku Sveti Rok 'u cilju okončanja programa osobno uvjetovanih otkaza'.

Kako doznaje tportal, na preglede bi trebalo otići 72 ljudi, a šest ih je već bilo u poliklinici te im je potvrđeno da su nesposobni za daljnji rad, stoga se sama od sebe nameću pitanja zašto se ljude koji već imaju rješenja o nesposobnosti za obavljanje posla šalje na novi pregled i što bi uopće značilo to da im se u poliklinici utvrdi da su sposobni za rad.

Rješenja koja bi izdala poliklinika ne bi pobila rješenja medicine rada, no onda bi se moralo pristupiti vještačenju - a sve to košta, upozorava predsjednik Hrvatskog šumarskog sindikata Željko Kalauz.

'Šest radnika je obavilo preglede i svima je utvrđena nesposobnost. Kad svi radnici prođu pregled, mi ćemo postaviti pitanje koliko je sve to koštalo jer to nije samo trošak novog pregleda, već i trošak dolaska radnika koji putuju iz cijele Hrvatske. Postavit ćemo i pitanje zašto baš poliklinika Sveti Rok', kaže nam Kalauz.

Uprava, kaže, nije imala nijedan razlog za upućivanje radnika na nove preglede ako imaju svježa rješenja o nesposobnosti. 'Ako bi i poliklinika dala drugo mišljenje, onda se treba ići na vještačenje radnika, a ono isto košta. Prijašnjih godina to nije bila praksa', rekao nam je Kalauz.

  • +33
Radnici Hrvatskih šuma Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Pojasnio nam je i kako Hrvatske šume imaju ugovore s pojedinim zdravstvenim ustanovama, ali samo za radnike s posebnim uvjetima, tj. one koji rade u proizvodnji. Svi ostali radnici nisu pokriveni takvim ugovorima, zbog čega su upućeni u polikliniku Sveti Rok.

'S obzirom na to da je utvrđeno da postoji određeni broj radnika koji ne rade na poslovima s posebnim uvjetima rada te samim time ni ne podliježu ocjeni zdravstvene sposobnosti, a njihovi neposredni nadređeni smatraju da ne ispunjavaju zahtjeve radnih mjesta na koja su raspoređeni (iz zdravstvenih razloga), Uprava Društva donijela je odluku o provjeri radne sposobnosti radnika. Radnicima kojima medicina rada utvrdi radnu nesposobnost otkazat će se ugovor o radu na neodređeno vrijeme sukladno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za radnike HŠ-a', kažu nam u Hrvatskim šumama.

Pavao šulentić

Čija je poliklinika Sveti Rok?

Poliklinika Sveti Rok osnovana je 2008. godine, a pokrenuo ju je Pavao Šulentić koje je već dugi niz godina u privatnom zdravstvu. On je vodio polikliniku Sunce, bio je direktor u Medikolu, a za vrijeme HDZ-ove vlade 2009. spominjao se kao mogući ravnatelj HZZO-a.

Iako je kirurg po struci koji je godinama radio u Klinici za traumatologiju, u javnosti je izjavljivao da nije liječnik nego biznismen. Sveti Rok lani je poslovao s 23 milijuna kuna prometa (tri milijuna više nego godinu ranije), ostvario je dobit od 4,4 milijuna kuna (gotovo dvostruko više nego 2016.) te je zapošljavao 38 ljudi. 

Radnicima kojima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje rješenjem utvrdi pravo na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti za rad, radni odnos prestaje dostavom pravomoćnog rješenja.

Upitani zašto ih se upućuje u polikliniku Sveti Rok i koliko će cijeli posao koštati, kažu nam da je odlukom o provedbi postupaka javne nabave za poslovnu 2019. godinu između ostalog propisan postupak nabave roba i usluga procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna (jednostavna nabava). 'Članak XXIV. iste Odluke navodi popis raznih okolnosti i predmeta nabave u okviru jednostavne nabave, za koje je dovoljno poziv za dostavu ponuda uputiti jednom ponuditelju, što je u ovom slučaju i učinjeno', potvrđuju te dodaju kako s tom poliklinikom već imaju ugovore za obavljanje sistematskih pregleda radnika.

'Budući da smo bili zadovoljni pruženom uslugom, nastavljena je suradnja i za navedene preglede', zaključuju u šumama bez konkretnog odgovora na pitanje koliko će točno koštati pregledi u poliklinici i je li možda razlog ponovnog slanja na preglede nagađanje da u proračunu nema osigurano dovoljno novca za isplatu otpremnina, što doznaje tportal, ipak nije razlog jer je novac osiguran.