NE ŽELE IZVANREDAN OTKAZ

Pobuna državnih službenika protiv Vlade

28.02.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Novi test odlučnosti čeka premijerku Jadranku Kosor. Nakon što se povukla iz 'fajta' sa sindikatima oko izmjena Zakona o radu, sad joj rukavicu u lice bacaju državni službenici. Na noge ih je digla namjera Vlade da kroz zakonske izmjene ubrza proces dijeljenja otkaza u državnoj upravi

Banski dvori su prošli tjedan u Sabor uputili prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima. Najveća novost je da se nakon 15 godina ponovno uvodi izvanredan otkaz koji će omogućiti čelnicima državnih tijela da po kratkom postupku otpuste službenike koji nakon dva upozorenja i dalje budu aljkavi i neažurni.

Za Borisa Plešu, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, takva je odredba neprihvatljiva.

'Ovim izmjenama narušavaju se dostignuti službenički standardi, a povećavaju diskrecijske ovlasti čelnika tijela državne uprave. To je idealan način da se riješe nepoćudnih službenika i da se provede političko kadroviranje', istaknuo je Pleša na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikalni čelnik upozorava da su se, prema postojećim odredbama zakona, teže povrede službene dužnosti, u što spada i neažurno i neučinkovito obavljanje posla, rješavale kao radni sporovi na službeničkom sudu koji sad postaju nepotrebni.

Osim izvanrednih otkaza, sindikaliste smeta što se Vladinim izmjenama zakona omogućava i privatizacija pomoćno–tehničkih djelatnosti u državnoj upravi. Upozoravaju da nije jasno koliko će na taj način država uštedjeti, a usto se narušavaju sigurnosni uvjeti u nekim tijelima državne uprave poput Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane.

Zbog svega toga sindikati od Vlade traže da povuče prijedlog izmjene Zakona o državnim službama iz saborske procedure te zahtijevaju hitan sastanak s premijerkom Kosor na razini pregovaračkih odbora.

'Ukoliko se ogluše na zahtjev, posegnut ćemo za svim onim mjerama i radnjama koje nam omogućava zakon. Tomislav Mlakar je ministar opasnih namjera i tražimo da se on makne. Ne želimo se vratiti u kameno doba te da nam oduzmu prava koja su i onako nikakva', istaknuo je Dubravko Jagić, čelnik Sindikata policije.

Inače, prema sindikalnim podacima u državnoj službi radi oko 65.000 ljudi a od toga ih je najveći broj u MUP-u, oko 27.000. U ministarstvima i po raznim uredima radi 17.000, a u pravosuđu 10.000 ljudi. Porezna uprava ima 4.000 djelatnika, Carina 3.000, zatvorskih službenika je 2.500, a u Inspektoratu je njih 900.