UREĐAJI ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Pliva investira u Savski Marof 100 mil. dolara

28.06.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Poslovodstvo Plive predstavilo je danas u pogonima pokraj Savskog Marofa proizvodna postrojenja u izgradnji te uređaje i sustave namijenjene zaštiti okoliša, u što tvrtka ulaže 100 milijuna dolara.

Pliva u Savskom Marofu gradi novi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci, a znatan dio investicije su ulaganja u očuvanje i zaštitu okoliša, odnosno u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i upravo završenog postrojenja za obradu procesnih plinova.

Tim povodom Plivinu lokaciju u Savskom Marofu posjetio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Nakon obilaska izjavio je da su Plivina ulaganja primjer kako ekonomija i ekologija mogu zajedno.

Ulaganje u zelenu proizvodnju nije samo obaveza i trošak, već i pametna investicija u održivi razvoj, rekao je Zmajlović.

Dodao je da se u Savskom Marofu primjenjuju najbolje raspoložive tehnike u području zaštite okoliša. Takve investicije omogućuju povećavanje industrijskih kapaciteta, a u isto vrijeme smanjuju pritisak na okoliš, kaže Zmajlović.

Na pitanje što će biti s onečišćenim potokom Gorjakom, u koji je Pliva godinama ispuštala otpadne vode u Savskom Marofu, Zmajlović je rekao da je to "priča koju treba sanirati i dio povijesti koja je ostavljena u nasljeđe lokalnoj zajednici". Ministarstvo, kaže Zmajlović, inzistira da se što prije krene sa sanacijom, a optimizam budi to što Pliva daje čvrste garancije da je novac za sanaciju osiguran.

Investicija u Savskom Marofu vrijedna je oko 100 milijuna dolara
i dio je Plivinog investicijskog ciklusa ukupne vrijednosti 200 milijuna dolara, što je najveće privatno ulaganje u Hrvatskoj u posljednje dvije godine, kaže predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.

Dodaje da će više od 90 posto proizvodnje iz novih pogona u Savskom Marofu biti za izvoz. Pokretanje proizvodnje najavio je za početak 2014. godine, a krajem godine trebala bi početi proizvodnja suhih oralnih oblika u Zagrebu, u što Pliva investira 100 milijuna kuna.

Član Uprave Plive Zoran Bunčić izvijestio je da je u Savskom Marofu počelo zapošljavanje novih radnika te ih je dosad zaposleno dvadeset.