SRETNA NOVA OD VLADE

Plin od 1. siječnja poskupljuje 15 posto

30.12.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Prirodni plin će od 1. siječnja za kućanstva poskupiti 15 posto, a za gospodarstvo će cijena porasti za 19 posto, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade

Prema riječima ministra gospodarstva Đure Popijača, razlika u cijeni za građane će se subvencionirati iz državnog proračuna, za što će biti izdvojeno 65 milijuna kuna. Prosječna cijena plina će tako iznositi 2,33 kuna po metru kubnome, odnosno između 2,27 i 2,71 kuna.

'U okruženju su cijene plina znatno veće, od 20-60 posto, primjerice u susjednoj Sloveniji', rekao je Popijač.

Sredstva za subvenciju osigurat će se iz rudarskih naknada. Naime, prema izmijenjenom zakonu o rudarstvu definirane su naknade za istraživanje i za eksploataciju mineralnih sirovina. Od prikupljenog novca dio će odlaziti u državni proračun, a ostatak u budžete lokalnih i regionalnih uprava.

Paket pomoći gospodarstvu sredinom siječnja

Premda se očekivalo da će na Vladi danas biti konkretiziran Fondovi za gospodarsku suradnju i nova uloga HBOR-a, o tome će se više znati tek sredinom siječnja. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da se iz dana u dan mijenjaju okolnosti i da je odlučeno da će se s oba projekta izaći u isto vrijeme.

'Za fondove sredstva će osigurati država i privatni sektor, a na modelu poticajnog kreditiranja i ulaganja usko surađujemo s HNB-om. Radi se u stvari o paketu poticaja za gospodarstvo u 2010. godini', rekla je Kosor.

Vlada je s današnje sjednice uputila u Sabor i zakonske izmjene prema kojima državi službenici više neće biti članovi nadzornih odbora u državnim poduzećima, već će se članovi birati natječajem.

Iz državnih tvrtki stigli su popisi menadžerskih plaća i već na prvi pogled, navela je premijerka, 'podaci su šaroliki'. Konačna analiza, najavila je premijerka, bit će gotova u siječnju. Također, još je jednom upozorila uprave javnih poduzeća da Vladi moraju dostaviti Akcijske planove borbe protiv korupcije.

Financijska kontrola subvencija i socijalnih naknada

Vlada je prihvatila prijedlog Vijeća za unutarnju financijsku kontrolu u javnom sektoru da se iduće godine provede horizontalna revizija subvencija u ministarstvima poljoprivrede, mora i prometa te gospodarstva. Usto, napravit će se i revizija socijalnih naknada u ministarstvu zdravstva.

'Svi proračunski korisnici moraju shvatiti da im unutarnja financijska kontrola može pomoći da ih se upozori na nepravilnost i neracionalno trošenje sredstava', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Srezane nagrade sportašima

Prema novoj Uredbi o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za sportska postignuća, sportaši će za obaranje rekorda ili osvajanje svjetske i europske titule, kad ona stupi na snagu, dobiti 50 posto manje novca nego dosad.

Novost je i to da će se nagrada za rušenje nacionalnog ili svjetskog rekorda davati jednom godišnje, a ne kao do sada, za svako poboljšanje rekorda.