(NE)UIGRANA EKIPA

Plenkovićev doktorski tim - može li Hrvatska preživjeti operaciju?

08.11.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kao najveću snagu svog kabineta često ističe njegov ekonomski tim koji čine Martina Dalić, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić i Goran Marić. Svi redom su doktori ekonomskih znanosti. Ovisno o tome koliko oni budu složna ekipa, toliko će biti uspješna ili neuspješna Plenkovićeva vlada

Najviše se zadnjih tjedana pisalo o mogućem sukobu Gorana Marića, koji još čeka da mu se formira novo ministarstvo državne imovine, s ostatkom tima. Njega se u HDZ-u doživljava kao ljevičara jer zagovara snažniju ulogu države u poticanju gospodarstva, nije sklon privatizaciji i mijenjao bi ulogu Hrvatske narodne banke (HNB).

Liberalna trojka i 'lijevi' Marić

S druge strane, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Tomislav Ćorić spadaju u liberalnu ekonomsku struju. Njima je na prvom mjestu socijalno-tržišna ekonomija, naglasak stavljaju na privatne investicije i smatraju da se politika ne bi smjela miješati u rad HNB-a.

Kako će funkcionirati Goran Marić u takvom okruženju, vidjet će se nakon što pod svoje dobije državnu imovinu i na dnevni red dođu teške teme poput spašavanja Petrokemije te traženja strateškog partnera ili moguće prodaje državnog udjela u Podravci

Trenutno je aktualna porezna reforma koju snažno gura Zdravko Marić. Iako su pojedini analitičari izražavali sumnju u to da stopostotno podržava taj paket i neformalna šefica Vladinog ekonomskog tima Martina Dalić, navodno nesklona velikom poreznom rasterećenju, od nje se dosad nisu čuli kritični tonovi.

Plenkovićeva 'moćna' četvorka došla je u Vladu s različitim profesionalnim iskustvima. Najviše znanja o radu državne uprave i političkim procesima imaju Dalić i Zdravko Marić.

Dalić koordinatorica, Zdravko Marić desna ruka

Guverner Boris Vujčić prijatelj je s Martinom Dalić Pixsell
Dalić je početkom 90-ih radila na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu da bi 1995. prešla u Ministarstvo financija, a dvije godine kasnije postaje pomoćnica ministra financija. Zatim je našla posao u bankarskom sektoru, da bi se vratila u Ministarstvo financija nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima 2003. godine.

U državnoj upravi ostaje do 2008., kada postaje predsjednica Uprave Partner banke. Nije naodmet spomenuti da joj je rad u bankarskoj industriji donio brojna poznanstva te je u jako dobrim odnosima s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem

Padom Ive Sanadera i uspostavom vlade Jadranke Kosor Dalić sjeda u fotelju ministrice financija i drži je do kraja 2011. godine.

Veliku pozornost javnosti izazvala je 2014., kada je istupila iz HDZ-a uz obrazloženje da stranka na čelu s Tomislavom Karamarkom ne može zemlju izvući iz krize.

U Plenkovićevoj vladi kao njegova potpredsjednica trebala bi koordinirati ekonomsku politiku te gurati sve nužne reforme. Zadatak joj nije neće biti nimalo lak jer je postavljen cilj da se već u prvoj godini mandata postave temelji za snažniji gospodarski rast.

Ćorić bez iskustva rada u privatnom sektoru

HDZ-ovi mladi lavovi: Zdravko Marić, Ivana Maletić i Tomislav Ćorić Pixsell
Njezina desna ruka u tim nastojanjima bit će joj Zdravko Marić, a u državnu upravu s Ekonomskog fakulteta, na kojem je radio kao asistent, povukao ga je 2006. tadašnji ministar financija Ivan Šuker. Nakon što se iskazao na mjestu državnog tajnika dobio je ponudu vlasnika Agrokora Ivice Todorića da mu vodi sektor za Strategiju i tržište kapitala te je bio zadužen za međunarodno financiranje, odnose s investitorima, spajanja i preuzimanja.

Za Todorića je Marić radio od 2012. do 2016., kada povratkom HDZ-a na vlast preuzima dužnost ministra financija u vladi Tima Oreškovića

Najmanje iskustva u radu državne uprave ima Tomislav Ćorić, a u Plenkovićevoj vladi preuzeo je resor Ministarstva rada i socijalne skrbi. Time je dobio u ruke vrući krumpir pregovora sa sindikatima o povećanju plaća, što im je obećano sporazumom iz 2009. godine.

Gotovo čitav svoj dosadašnji radnji vijek Ćorić je proveo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a radio je kao docent na Katedri za financije. U politiku se uključio krajem 2013. godine. Navodno je u stranku stigao izravno preko bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Za vrijeme njegove vladavine Ćorić se afirmirao kao novi, svježi HDZ-ov financijski stručnjak kojeg su mnogi vidjeli u fotelji koju sad drži Zdravko Marić.

Za razliku od Ćorića, Goran Marić, skorašnji ministar državne imovine, prekaljeni je saborski borac. U parlament je ušao 2008., a prije toga se bavio menadžerskim poslom. Bio je predsjednik Uprave Tiska, zamjenik predsjednika Uprave Vjesnika te direktor Hrvatske tiskare. Više o njemu možete pročitati u tekstu koji smo nedavno objavili