SASTANAK U VLADI

Alvarez: Surađujem s Todorićem, ali za restrukturiranje sam glavni ja

05.04.2017 u 19:00

Andrej Plenković i Antonio Alvarez III.

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održan je sinoć sastanak premijera Andreja Plenkovića i glavnog direktora za restrukturiranje Agrokora Antonija Alvareza III. Plenković je istaknuo kako su planovi Vlade podudarni onima koje ima Alvarez

'Iskoristio sam prigodu da objasnim gospodinu Alvarezu glavne ciljeve i načela zakona koji je u proceduri. Cilj tog zakona je omogućiti stabilizaciju hrvatskog gospodarstva. Naši planovi su vrlo slični razmišljanjima i savjetima koje gospodin Alvarez daje kompaniji', rekao je Plenković.

'Imao sam zaposlen dan. Najprije sam se obratio zaposlenicima i ohrabrio ih da nastave raditi ono u čemu su najbolji. Moj tim je u stalnom kontaktu s dobavljačima. Kontaktirali su sa mnom direktori najvećih dobavljača koji se žele sastati sa mnom i to je ohrabrujuće. Razgovarao sam i s kreditorima te upravom. Premijeru sam objasnio naše aktivnosti i nastojanja. Želimo da Agrokor ne samo preživi, nego i napreduje', istaknuo je Alvarez.

Alvarez: Dobio sam ohrabrujuće pismo ključnog vjerovnika

'Premijer mi je objasnio pojedinosti iz Sabora, a ja sam razgovarao sa svojim pravnim stručnjacima koji su mi pokušali objasniti ključna načela. Znam da zakon nije detaljno razrađen i treba razraditi operativne stvari, ali ključne su stvari uključene u njega. Cilj je da u vrijeme nesigurnosti ostanemo fokusirani i nastavimo raditi', izjavio je krizni direktor Agrokora.

Nakon početnih izjava premijer i Alvarez su odgovarali na novinarska pitanja.

'U kontaktu smo sa svim vjerovnicima, a prije sastanka s premijerom dobio sam ohrabrujuće pismo od ključnog vjerovnika koji je izrazio spremnost na potpunu suradnju', odgovorio je Alvarez na pitanje o vjerovnicima i standstill aranžmanu.

Na pitanje tko sad vodi Agrokor, on ili Ivica Todorić, Alvarez je odgovorio da surađuje s postojećim vodstvom tvrtke.

'U smislu restrukturiranja - ja. Surađujemo s upravom tvrtke, ali nemam nikakva ograničenja, imam slobodne ruke', odgovorio je Alvarez.

Plenkovića pratili Dalić i Božinović

Uz Plenkovića su bili potpredsjednica Vlade Martina Dalić te šef premijerova kabineta Davor Božinović.

Premijer je na Twitteru objavio fotografiju sa sastanka.

Plenković je danas u Saboru potvrdio novinarima da je dobio Alvarezov poziv za sastanak.

'Ako dođe do zahtjeva, a čini mi se da je došlo, rado ćemo se sastati. Ne bi bilo loše malo se konzultirati da vidimo radimo li u sličnom smjeru. Treba osigurati zakonske uvjete, stvoriti zid oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, dobiti svježu likvidnost, dati plaće, podmiriti porez i isplaćivati dugove te generirati prihode jer od njih kreće restrukturiranje. Zato je standstill relevantan', rekao je Plenković.

Promjene u upravi Mercatora i Konzuma

Agrokorov krizni menadžer imao je već prvog dana otkako je službeno stupio na dužnost pune ruke posla.

Promijenjene su uprave Mercatora i Konzuma, a Alvarez je radnicima koncerna uputio pismo ohrabrenja.

'Ovdje smo da vam pomognemo jer preuzimanjem svih poslova vezanih uz restrukturiranje omogućujemo vam da se posvetite redovnom poslu i da ga obavljate najbolje što možete. Razumijemo da ova situacija izaziva određenu nesigurnost, ali radeći svoj posao najbolje što možete upravo je najbolji način da zajedno pomognemo da se Agrokor spasi', apelira Alvarez Treći.

Istovremeno, dok novi šef Agrokora i premijer sastanče u Vladi, u Erste banci u Zagrebu održava se sastanak dobavljača i bankara o tzv. standstill sporazumu o moratoriju na bankarska potraživanja.