KONFERENCIJA U ŠIBENIKU

Plenković: Ribarstvo je stup gospodarstva i važan čimbenik u sprečavanju depopulacije

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2019 17:49
  • Objavljeno 13.05.2019 u 17:49
Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Ante Baranic / CROPIX

Ribarstvo i akvakultura strateški su značajni gospodarski sektori u Hrvatskoj i važan čimbenik u sprečavanju depopulacije otočnih zajednica, istaknuo je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji o ribarstvu

Na konferenciji, koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku, sudjeluju predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za more i ribarstvo, predstavnici ribarskog sektora i znanstvene zajednice.

Konferenciju je otvorio premijer Plenković, koji je istaknuo da je ribarstvo strateška industrijska grana, stup gospodarstva u priobalnom dijelu Hrvatske i važan čimbenik razvoja u priobalnim županijama.

Naglasio je kako će se na konferenciji raspravljati i o onome što je najvažnije za sadašnjost i budućnost hrvatskog ribarstva, a to je održivost. "Prije svega, to podrazumijeva odgovorno upravljanje ribljim stokovima, očuvanje morskog okoliša i pravednu raspodjelu resursa. Ribarstvo kao gospodarska grana ima velik značaj i za otočno stanovništvo. Zapošljava oko 12 tisuća ljudi, predstavlja jedan od glavnih čimbenika sprečavanja depopulacije otočnih zajednica", rekao je premijer.

Po iznijetim podacima, hrvatska ribarska flota ima više od 200 plovila, izravno zapošljava oko 1.400 ljudi. U industriji prerade ribe radi oko 3.300 ljudi, a koćarski ribolov broji flotu od preko 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi.

  • +1

Ribarska konferencija u Šibeniku

Izvor: Cropix / Autor: Ante Baranic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako za Ministarstvo poljoprivrede "održivost ribarstva i nadzor nemaju alternativu".

"Postizanje održivosti naš je krajnji cilj, a to nije stvar izbora, želje već odgovornost. Ribolov i akvakultura proglašeni su strateškim djelatnostima Republike Hrvatske. Tijekom prošle godine na razini Opće komisije za ribarstvo Mediterana postigli smo dogovor o paketu mjera koje će se primjenjivati u ribolovu male plave ribe kroz sljedeće tri godine", rekao je Tolušić.

Podsjetio je i da je Hrvatska prošle godine bila domaćin zasjedanja Međunarodne komisije za zaštitu tuna na kojem je donijeta povijesna odluka o prelasku na plan upravljanja nakon potvrde oporavka stoka plavoperajne tune. 

"Mjera na koju smo najviše ponosni odnosi se na proglašenje područja ograničenog ribolova u Jabučkoj kotlini. Bila su potrebna desetljeća istraživanja i dokazivanja na značaju područja koje je ključno za opstanak resursa na razini cijelog Jadrana", rekao je Tolušić.

I šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk istaknuo je kako je cilj održivo ribarstvo i zaštita tradicionalnog ribarstva te postizanje ravnoteže između ribolovne flote i raspoloživih ribolovnih resursa.

Vrijedna oprema koja je danas predstavljena nužan je faktor u kvaliteti i učinkovitosti, sve je to značajan element provedbe dobre ribarske politike, naglasio je Pauk.

Naime, na šibenskoj je rivi danas predstavljen novi sustav nadzora i kontrole ribarstva u Hrvatskoj, među ostalim i sustav bespilotnih letjelica, brodovi ribarske inspekcije, ronilice, vozila, steroskopske kamere i ostala oprema za nadzor. 

Premijer Plenković se u izjavi novinarima također osvrnuo na to predstavljanje novih sposobnosti Ministarstva poljoprivrede oko ribarskih inspekcija.Vidjeli smo i sinergiju ministarstava poljoprivrede i obrane nakon nabave novih bespilotnih letjelica, koje će kontrolirati i ribarstvo na Jadranu, ali i druge potencijalne situacije poput požara ili ilegalnih prelazaka granice, istaknuo je premijer, koji se u Šibeniku susreo i s umirovljenim generalom Antom Gotovinom. 

I ministar obrane Damir Krstičević zadovoljan je projektom besposadnoga zrakoplovnoga sustava kojeg će za nadzor koristiti vojska.

"Europskim novcem jačamo gospodarstvo, ali i sposobnosti Hrvatske vojske. Nabava je dobar primjer suradnje dva ministarstva na čemu ćemo i u budućnosti insistirati jer je potrebno racionalizirati trošenje proračunskih sredstava. Prilikom nabave ovako sofisticiranih sustava potrebno je nabavljati sredstva namijenjena za dualnu, vojno-civilnu upotrebu. Republika Hrvatska prvi put nakon Domovinskog rata opet ima sposobnost bespilotnog izviđanja", istaknuo je Krstičević. 

Inače, na dvodnevnoj će se konferenciji o ribarstvu raspravljati i o o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi, financiranju ribarskog sektora i sl.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!