HUP:

'Nastavak Vladinih mjera osigurava stabilnost. Nagađanja o izdvajanju pojedinih poduzetnika su nepravedna'

02.03.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio kako će novi paket mjera za ublažavanje cijena energenata biti dovršen do sredine ožujka i donesen na vrijeme kako bi stupio na snagu početkom travnja. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja tu najavu

Istovremeno iz Udruge ističu da su 'neugodno iznenađeni medijskim nagađanjima o potencijalnom izdvajanju pojedinih poduzetnika iz najavljenih mjera'. 'Uvjereni smo da bi takvo rješenje bilo duboko nepravedno i neprovedivo', ustvrdili su iz HUP-a.

'Pravovremeno donošenje uvjeta, koji će biti na snazi nakon 31. ožujka, od velike je važnosti za gospodarstvo kako bi kompanije mogle planirati daljnji tijek poslovne godine. Stabilnost i predvidljivost poslovanja ključ su za nastavak rasta investicija, plaća i zapošljavanja', navode iz HUP-a.

Uz smanjivanje prosječne limitirane cijene za električnu energiju, članice HUP-a ističu potrebu za nastavkom subvencija za plin. Velik broj proizvodnih kompanija traži i da se u ovaj krug mjera uključe subvencije za tehnološku paru, koja je u potpunosti bila izostavljena iz dosadašnjih mjera, a predstavlja velik i neopravdan trošak za prerađivačku industriju, smatra Udruga.

Detalje prijedloga HUP će iznijeti na direktnim razgovorima s predstavnicima Vlade, uz kvalitetna rješenja drugih članica Europske Unije.

'Pravovremeno donošenje mjera i osiguranje predvidljivosti i stabilnosti osobito je važno u okolnostima prijeteće krize, a kako bi se domaća ekonomija mogla snažnije boriti sa svim izazovima koje donosi poslovanje na izuzetno nestabilnom tržištu. Mjere su u ovom trenutku ključne i za zadržavanje i jačanje konkurentnosti domaće ekonomije, osobito nakon ulaska u eurozonu i schengenski prostor. Bez snažnog gospodarstva nema ni rasta plaća ni rasta BDP-a', poručuju.