decentno prvenstvo

Planirate piti pivo u Katru? Cijena je paprena, a nema ni mamurluka. Nećete smjeti popiti više od četiri...

16.11.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Navijači koji će se krajem tjedna zaputiti u Katar na Svjetsko prvenstvo u nogometu mogli bi ostati šokirani cijenama prehrambenog artikla koji je u Europi gotovo obavezan uz nogomet - piva. Ono tijekom velikih natjecanja u nogometu teče u potocima te dobro dođe i u porazu i u pobjedi, no u Katru je strogo zabranjeno za lokalce, a za goste podliježe strogoj regulaciji

Prvi faktor koji će navijače odbiti od piva u Katru njegova je cijena - boca Budweisera od pola litre, inače službenog piva Svjetskog prvenstva, koštat će 50 rijala ili 96 kuna (12,7 eura)!

Kako bi se navijače odbilo od alkoholiziranja, Katarci su ograničili potrošnju piva na četiri boce po glavi. U Katru je alkohol zabranjen i toče ga tek neki hotelski barovi, a čašu vina ili piva naplaćuju od 100 do 150 kuna.

Navijači diljem svijeta razočarani su ovakvim cijenama i ograničenjima, a ugledni The Guardian piše da je šef organizacije SP-a Naser al Kater najavio da će cijene piva u navijačkim zonama oko stadiona biti ipak nešto niže, oko 65 kuna za pola litre. No 'službeni' Budweiser od pola litre i dalje će koštati više od 12 eura po boci.

Alternativa je bezalkoholno pivo, od kojeg će većina navijača pobjeći glavom bez obzira, a koštat će oko 65 kuna, dok će bočica vode stajati dvadesetak kuna.

Budweiser je u službenoj izjavi prije početka prvenstva rekao da će svi navijači koji žele popiti pivo morati dokazati da su stariji od 21 godine i da neće moći kupiti više od četiri piva. Navijačima je poručeno: 'Pijte mudro, navijajte bolje, popijte vodu između Budsa.'

Kako se u Hrvatskoj alkohol može slobodno kupiti s navršenih 18 godina života, naši mlađi navijači koji otputuju u Katar morat će ostati na bezalkoholnom pivu i vodi.

Uz to, Budweiser je u priopćenju dodao da su 'ponosni što će raditi u skladu s lokalnim zakonima i pravilima te regulacijama koje su donijeli Fifa i domaćin'.

Da stvar bude gora po navijače, Budweiseru je ove nedjelje rečeno da pomakne svoje šankove i točionice na manje vidljiva mjesta, izvan krugova stadiona. The New York Times piše da je takva naredba stigla od šeika Jasima bin Hamada bin Kalife al Tanija, brata katarskog vladara, šeika Tamima bin Hamada al Tanija.