DOBILI USKRSNICE

Plaće kasne i u Brodosplitu: Sporost u obračunu ili problemi?

23.04.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Više od dvije tisuće radnika splitskog Brodosplita nakon duljeg vremena nije primilo svoju plaću do 15. u mjesecu, kako je dosad bilo uobičajeno, pa im je Uskrs prošao u neizvjesnosti. Iz uprave ovog brodogradilišta za tportal potvrđuju ovaj podatak, ali i kažu da se ne događa ništa neuobičajeno

Dijelu radnika tako su isplaćeni uskrsnica od tisuću kuna i troškovi prijevoza za mjesec ožujak, nekima je plaćeno još i nešto novca, no nitko sa sigurnošću ne može reći koliko broj njih je dobio kolike iznose. Ipak, u pravilu su isplaćeni samo prihodi na koje poslodavac ne plaća poreze.

Prošlog tjedna dio radnika dobio je i poruke od vlasnika tvrtke Tomislava Debeljaka, u kojima im se ovaj ispričava zbog kašnjenja i obećava da će plaće biti na njihovim računima 'do četvrtka ili petka'. To se još uvijek nije dogodilo.

'Ljudi su zabrinuti. Istina je da i našem pravilniku o radu stoji da se plaće isplaćuju najkasnije do konca mjeseca, ali u zakonski rok je do petnaestog u mjesecu i samo iznimno nakon toga. Na radnike se uvijek primjenjuje opcija koja je za njih povoljnija, a ovog puta još uvijek nisu dobili ni platne liste s obračunom. Tek treba vidjeti hoće li im redovne plaće biti umanjene za iznos uskrsnice od tisuću kuna', kazao je sugovornik tportala iz Brodosplita.

U upravi ove tvrtke za tportal su kazali da su se plaće u nekim mjesecima isplaćivale i do sedmog ili desetog dana u mjesecu, odnosno da je aktualno zakašnjenje uzrokovano prije svega 'nešto sporijim obračunom'.

  • +10
Tomislav Debeljak Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Prema pravilniku i ugovorima o radu Brodosplit je većini svojih radnika obavezan plaću za prethodni mjesec isplatiti najkasnije do kraja tekućeg mjeseca. Bez obzira na tu zakonsku odredbu, Brodosplit svim svojim radnicima najčešće isplaćuje plaće oko 15. u mjesecu, a zna se dogoditi ako su obračuni gotovi da se isplata izvrši i znatno ranije. Dijelu radnika kojima smo bili dužni isplatiti plaće već je isplaćena osnovica u iznosu od 3 tisuće kuna kn, a osim toga svima zaposlenima je isplaćena uskrsnica u iznosu od 1.000 kuna i svi troškovi prijevoza', kazali su nam službeno u Brodosplitu.

'Isplata cjelokupne plaće za ožujak bit će izvršena odmah nakon što stručne službe zajedno s direktorima i voditeljima projekata prema nalogu uprave izvrše korektivne mjere i obračun plaće prema učinku i pristupu poslu. Taj će novi obračun biti gotov kroz nekoliko radnih dana, a plaće će za ožujak biti isplaćene znatno prije zakonskog roka. Na kraju, ne samo da nitko nije zakinut već smo i povećali budžet bruto plaća za ožujak', tvrde u splitskom brodogradilištu.

Neslužbeno, kako su nam kazali radnici, u utorak ujutro dobili su obećanje da će sve plaće biti na njihovim računima do ovog petka.