IZNENADNA RACIJA

Phillip Morris i BAT u Srbiji pod istragom zbog dogovaranja cijena

02.12.2015 u 09:53

Bionic
Reading

Srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv kompanija Phillip Morris i British American Tobacco (BAT) zbog sumnje da su se dogovarali o cijenama cigareta

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je na svojoj web-stranici priopćenje u kojem se navodi da je u ponedjeljak izvršila nenajavljeni uviđaj u prostorijama kompanija Phillip Morris i BAT zbog osnovane pretpostavke da su učinili povredu konkurencije.

Komisija je istovremeno pokrenula postupke po službenoj dužnosti protiv ovih kompanija zbog sumnje da su kao sudionici na tržištu usuglašavali svoju praksu u pogledu formiranja cijena svojih proizvoda, navodi se u priopćenju.

Kako se dodaje, provođenjem nenajavljenog uviđaja, ovlaštene službene osobne komisije obavile su iznenadnu kontrolu prostorija odnosno podataka, isprava i stvari, o čemu su obaviještene odgovorne osobe odnosno korisnici prostora i stvari tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mjesta.

'Ovaj je instrument izuzetno efikasan za otkrivanje kartelskog dogovaranja i drugih oblika povreda konkurencije', stoji u priopćenju komisije.