na putu za hrvatsku

PharmaS donira 400 tisuća tableta klorin fosfata; lijeka preporučenog za liječenje Covida-19

03.04.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirat će hrvatskim bolnicama 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat, a riječ je o količini dovoljnoj za liječenje oko 20.000 oboljelih od Covida-19

Lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a, te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje Covida-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe, priopćili su iz PharmaS-a.

'Uvoz se događao u trenutku u kojem je Indija, koja je najveći svjetski proizvođač lijeka za malariju, proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje Covida-19. Uz izniman napor ljudi iz PharmaS-a, veleposlanstva Indije u RH, diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i ljekarničke komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom sljedećeg tjedna. Ova kriza predstavlja ogroman izazov za sve nas. Protiv epidemije možemo se boriti samo zajedno, stoga vjerujemo da ćemo ovom donacijom pomoći liječnicima u borbi protiv nje', rekao je predsjednik uprave PharmaS-a Jerko Jakšić.

PharmaS je, potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu, u pogonu u Rakitju pokrenuo i proizvodnju antiseptika, od čega će prva proizvodna količina (10.000 bočica) antiseptika pod imenom PharmaSept biti također donirana zdravstvenom osoblju.

Sa svim svojim djelatnicima, kao i ostale domaće farmaceutske kompanije, PharmaS uključio se u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine, kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kontinuiranim radom tvornica (rad u timovima i smjenama), pojačanim naporom prilikom uvoza sirovina i lijekova te volontiranjem zaposlenika na nekoliko nivoa (uključenje u rad HZJZ-a i centara 113 te u rad Hrvatske ljekarničke komore, pozivnog centra i volontiranje u izdavanju lijekova na kućnom pragu osobama u samoizolaciji te starijima i nemoćnima).