PREMA TRŽIŠNOJ VRIJEDNOSTI

PetroChina postala najveća tvrtka na svijetu

05.06.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Kineska državna naftna kompanija PetroChina jučer je prestigla zapadnog rivala - američki Exxon i postala najvrednija tvrtka na svijetu s tržišnom kapitalizacijom od 336 milijardi dolara

Na burzi u Šangaju, gdje su izlistane, dionice ove kompanije porasle su za 3 posto, što je bilo dovoljno da PetroChina postane najvrednija kompanija na svijetu, mjereno prema tržišnoj kapitalizaciji - koja predstavlja broj dionica neke tvrtke pomnoženo s njihovom cijenom na burzi.

Ipak, razlika između vrijednosti PetroChine i američkog Exxon Mobilea je nevelikih stotinu milijuna dolara. Od početka godine kineske su dionice porasle za oko 43 posto, dok su američka tržišta u minusu oko 1,8 posto.

Dugoročni izgledi za kineske energetske kompanije jedan su od faktora njihova rasta i bolji su nego u SAD i drugim zemljama. Kineska potražnja za gorivom raste, za razliku od Europe i Amerike, pa se investitori koji žele ulagati u energetske dionice odlučuju baš za kineske.

Snaga PetroChine pokazuje dominaciju kineske nacionalne ekonomije, koja je u siječnju prestigla Njemačku i postala treća najveća na svijetu. Ekonomisti vjeruju da će Kina u roku od tri do četiri godine preteći i Japan, koji je trenutačno drugi na toj listi, ostavljajući samo SAD ispred. Prema nekim procjenama, Kina bi mogla postati najjače svjetsko gospodarstvo od 2030. godine.

Na globalnoj ljestvici najvećih poduzeća, Kinezi osim Petrochine imaju još četiri: Industrial Bank of China, China Mobile i China Petroleum. Amerikanci također imaju četiri među deset najvećih: Exxon, Walmart, AT&T i Microsoft, a tamo su i ruski Gazprom i anglo-nizozemska kompanija - Shell.