SMJENA NA ČELU ERSTE BANKE

Petar Radaković odlazi, novi šef Christoph Schoefboeck

26.01.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Petar Radaković, dugogodišnji čelni čovjek Erste banke odlazi u mirovinu, a mjesto predsjednika Uprave preuzima dosadašnji član Uprave Christoph Schoefboeck

Nadzorni odbor Erste banke donio je odluku o imenovanju dosadašnjeg člana Uprave Christopha Schoefboecka za predsjednika Uprave Erste&Steiermärkische banke, koji bi tu funkciju trebao preuzeti 1. svibnja, nakon isteka mandata dugogodišnjem predsjedniku Uprave Petru Radakoviću, izjvestili su iz te banke.

Odlazak Petra Radakovića nastavak je trenda povlačenja 'bankarskih veterana' koji su godinama upravljali vodećim hrvatskim bankama. Smjena generacija najavljena je odlaskom Franje Lukovića iz Zagrebačke banke. Uslijedilo je povlačenje Zdenka Adrovića iz Raiffeisen banke te smjena dugogodišnjeg čelnika HBOR-a Antona Kovačeva.

Petar Radaković na čelno mjesto treće po veličini banke na hrvatskom tržištu došao je 2000. godine. Bankarsku karijeru je započeo davne 1975. u Kreditnoj banci Zagreb - filijala Bjelovar, gdje je radio kao kreditni referent i analitičar-planer te potom kao rukovoditelj Službe računovodstva.

U razdoblju od 1979. do 1984. radio je kao rukovoditelj Sektora računovodstva, sredstava, plana, analiza i elektronske obrade podataka u Bjelovarskoj banci, 1985. preuzima mjesto direktora, a kasnije predsjednika Uprave banke na kojem ostaje do 2000. godine.

Novi predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck ima vrlo široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj. Članom uprave Erste banke postao je 2011. godine, a u ovom trenutku nalazi se u ulozi CRO-a (Chief Risk Officer) te istovremeno obavlja i različite funkcije unutar nadzornih odbora članica Erste grupe u Hrvatskoj.

Ranije je obnašao dužnost COO-a (Chief Operating Officer) i člana uprave ZAO Raiffaisenbanke u Moskvi, gdje je bio zadužen za sve operativne i IT aktivnosti banke, uključujući i uspješno veliko spajanje banke te odgovornost za veliku poslovnu regiju. U razdoblju od 2003. do 2006. bio je CRO i COO u HVB Splitskoj banci, a od 2002. do 2003. bio je prokurist i član Uprave HVB Croatia d.d.