regulator u akciji

Pet francuskih nuklearki ima ozbiljnih problema, za sad njihovo zatvaranje nije opcija

12.09.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Najmanje pet nuklearnih reaktora kojima upravlja francuska komunalna tvrtka EDF možda ima probleme na zavarima u parogeneratorima, izvijestio je regulator za nuklearnu energiju prema pisanju francuskih medija

Državni EDF priopćio je u utorak da je utvrdio problematična mjesta na zavarima u parogeneratorima pojedinih reaktora. Riječ je o dijelovima nuklearnih reaktora koji preuzimaju toplinu iz sustava za hlađenje jezgre i koriste je za proizvodnju pare. Para pokreće turbinu i generator koji proizvodi struju.

„Problem je zabilježen u najmanje pet nuklearnih reaktora. EDF je predložio da točan broj reaktora u kojima su problemi zabilježeni bude objavljen za oko tjedan dana", citira list Le Figaro u četvrtak riječi čelnika regulatora Bernarda Doroszczuka.

Glasnogovornik francuske tvrtke rekao je da za sada ne namjeravaju zatvarati reaktore u kojima su zabilježeni problemi, no situacija bi se mogla promijeniti i o tome će odlučivati ASN, dodao je.

„Temeljito provjeravamo svaki dio reaktora na koje bi problemi mogli utjecati. Na temelju istrage odredit ćemo mogućnosti sanacije”, zaključio je.

Eventualno gašenje reaktora pred zimu kada raste potrošnja utjecalo bi na proizvodnju struje u Francuskoj, koja uvelike ovisi o nuklearnoj energiji. Moglo bi također utjecati na opskrbu drugih europskih zemalja koje struju uvoze iz Francuske.

Francuski je regulator jučer objavio da je nakon niza slabosti u održavanju i nadzoru podizvođača pojačao nadzor na EDF-ovim reaktorima Flamanville 1 i 2.

Francuska je druga zemlja u svijetu po broju nuklearnih reaktora, nakon SAD-a, ali liderski status EDF-a u nuklearnoj energiji zasjenio je niz tehničkih problema i zastoj u izgradnji novih reaktora.

EDF izvozi opremu za nuklearne elektrane u Kinu, Finsku, Južnoafričku Republiku i Južnu Koreju a sprema je se nabaviti i Velika Britanija.