BANKARI NE POPUŠTAJU

PDV raste na 25 posto?

Bionic
Reading

Vlada priprema novi porezni udar, a nakon što su utjecajni krugovi i lobiji ustali protiv poreza na banke, u igru se vratio još veći PDV. HSS-ov kadar u Vladi Božidar Pankretić sada žali što Vlada još prošle godine nije povećala PDV na 24 ili 25 posto, jer se godinu dana kasnije ne bi otvarale iste bolne priče

Umjesto kriznog poreza na financijski sektor, ne bi nimalo čudilo da se prilikom rebalansa krene na još jedno povećanje PDV-a za jedan ili dva postotna poena, što zagovara HSS, piše Večernji list. Godišnje bi to državi donijelo do dvije milijarde kuna, a možda ne bi potaknulo rast cijena zbog pada kupovne moći.

Jutarnji list piše o sporu u Vladi i savjetničkom timu; za uvođenje poreza na banke su Milorad Pupovac, Josip Friščić i Željko Lovrinčević, a protiv su Željko Rohatinski, Borislav Škegro i Sandra Švaljek. Prema njihovim izvorima, osim povećanja PDV-a na 24 posto ponovo je aktualizirana ideja bivšeg premijera Sanadera o davanju u koncesiju autocesta, posebno one od Bregane do Lipovca.

Dobije li podršku, Vlada bi mogla već u utorak uputiti rebalans u proceduru.