stradale zajednice

Pčelarima stiže tri milijuna kuna pomoći, loše proljeće 'obralo' medonosnu pašu, gubici i do 100 posto

29.07.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak donijela program potpore pčelarima ukupno vrijedan tri milijuna kuna namijenjenih pokriću gubitaka zbog klimatski lošeg proljeća, zbog čega pčele nisu imale dobru pašu pa su njihove zajednice stradale, a pčelarima je to donijelo povećana financijska izdvajanja i gubitke

Pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine.

Sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela predviđene programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima u skladu s ukupnim prihvatljivim brojem zajednica, a najviše do 20 kuna po pčelinjoj zajednici.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako se potpore uvode jer je u proljetnim mjesecima Hrvatska bila pogođena vrlo nepovoljnim meteorološkim prilikama za vegetaciju koji su uzrokovali gubitak medonosnog potencijala.

Gubici medonosnog potencijala na razvojnim pašama (voćna, vrbova, industrijsko bilje i drugo) procjenjuju se do 80 posto, a na glavnim pašama (bagrem i kadulja u primorskom dijelu i na otocima) oko 100 posto, kazala je.

Takvi gubici povećali su gubitke pčelinjih zajednica te se procjenjuje da se zimski gubici pčelinjih zajednica na nacionalnoj razini kreću do 40 posto.

Da bi se spriječilo ugibanje i širenje bolesti potrebno je prihranjivanje pčelinjih zajednica tijekom bespašnog perioda koji je iz godine u godinu sve duži i koje izaziva veliko financijsko opterećenje pčelarima, kazala je Vučković napominjući kako neizravno dolazi i do smanjenog oprašivanja biljaka što utječe i na smanjene prinosa brojnih ratarskih kultura, ali i općenito na očuvanje bioraznolikosti.