EUROPSKA PRAVILA

Pastiri postaju menadžeri za farme

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 18:58
  • Objavljeno 27.11.2008 u 09:43
pastir, ovce, selo, žute čizme

pastir, ovce, selo, žute čizme

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

U Centru za stočarstvo krša, osnovanom prije dvije godine na kninskom Veleučilištu Marko Marulić, ove jeseni u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja počinje edukacija za zanimanje ovčar.

Uzgajivači ovaca i koza na krškim područjima nakon stjecanja diplome neće više biti ovčari i pastiri nego će steći zvanje menadžera za farmu, koje zvuči daleko ljepše i stručnije.

Obrazovanje ovčara započinje unutar priprema naše zemlje za ulazak u EU, budući da će i uzgajivači ovaca i koza u Europi sutra morati imati licencu za bavljenje tim poslom, a stočari će morati postati pravni subjekt registracijom obrta ili trgovačkog društva kako bi svoje proizvode mogli prodavati na tržištu, piše Jutarnji list.

Na Veleučilištu je Agencija za obrazovanje odraslih predstavila programe obrazovanja za deficitarna zanimanja, koja se od idućeg mjeseca počinju probno provoditi u Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Ličko-senjskoj županiji. Agencija, osnovana uredbom Vlade RH prije dvije godine, financirat će ove obrazovne programe s 1,7 milijuna kuna u svakoj od ove tri županije, pa će za polaznike oni biti besplatni. Čak će biti i plaćeni putni troškovi onima koji žive daleko od ustanova za obrazovanje odraslih koje će ove programe provoditi.

'Konobar, kuhar, vozač unutrašnjeg prometa, tokar, kovinotokar i varioc trenutno su najčešća deficitarna zanimanja u Šibensko-kninskoj županiji', kaže Franjo Galeković, načelnik odjela za stručni nadzor u Agenciji. On ističe kako Agencija može brzo reagirati na potrebe tržišta i uvoditi nove obrazovne programe, za razliku od redovnog sustava obrazovanja koji se teško mijenja i prilagođava.

Za koji dan bit će objavljen natječaj za ustanove koje će provoditi programe osposobljavanja za deficitarna zanimanja i prekvalifikacije, a nastava će početi u drugoj polovici listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi