BIVŠI TWITTER

Pariška gradonačelnica ljuta na X, napušta 'divovsku globalnu kanalizaciju'

27.11.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo u ponedjeljak je objavila da napušta platformu X, bivši Twitter, nazvavši je "divovskom globalnom kanalizacijom" koja dezinformacijama "uništava našu demokraciju".

Nakon što je 2022. kupio Twitter, Elon Musk je otpustio tisuće zaposlenika, uključujući one koji su moderirali sadržaj na toj platformi.

Musk je promijenio ime platforme u X, a zbog optužbi da nije dovoljno učinio da suzbije antisemitizam, Muskova tvrtka je izgubila nekoliko velikih oglašivača i doživjela je brojne kritike, uključivo i iz Bijele kuće.

"Ta platforma i njezin vlasnik namjerno pojačavaju napetosti i sukobe", napisala je Hidalgo u poduljoj objavi na engleskom i francuskom, navodeći kao primjere manipulaciju, dezinformacije, antisemitizam te napade na znanstvenike, klimatologe, žene i liberale.

Njezina kampanja da pretvori Pariz u biciklističku prijestolnicu izazvala je tijekom godina na društvenim mrežama podjednako podsmjeh i pohvalu.

Neki korisnici, nezadovoljni sporošću radova kojima nikada nema kraja i gradilištima koja nagrđuju grad, oštro je kritiziraju u objavama s oznakom #SaccageParis, #Uništeni Pariz.

"Ovaj je medij postao golema globalna kanalizacija, a mi bismo trebali u njoj gaziti?", zapitala se ta socijalistička političarka, poručivši da neće podržavati taj "opaki sustav".

Nedavno se našla na udaru kritika zbog putovanja na Tahiti, otok u Francuskoj Polineziji, navodno zbog inspekcije lokacije za 'surfanje' na Olimpijskim igrama 2024., no njezini protivnici tvrde da to nije bilo predviđeno te da je otišla posjetiti kćer koja živi na tom otoku.

Korisnici X-a i oporbeni političari su smjesta pokrenuli trend pod oznakom #TahitiGate, i okomile se na gradonačelnicu jer su njezin put djelomično financirali porezni obveznici.