PREGOVORI S HEP-OM

Panenić: Most će spriječiti poskupljenje struje od 1. siječnja

Tomislav Panenić

Tomislav Panenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Most ima spremne mjere kojima će spriječiti poskupljenje struje, tvrdi Mostov tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić

'Izmjene zakona o tržištu električne energije dio su nečega što se radilo od 2013. do 2015. gdje se manipuliralo tržištem, zapravo izvorima obnovljivih energija i sad imamo situaciju da sve to skupa utječe na rast naknade', rekao je Panenić i dodao kako će te naknade rasti za 10 do 12 lipa po kilovat satu zbog potpisanih ugovora i ako se to ne ispuni, imat ćemo tužbe protiv Republike Hrvatske, javljaju 24sata.

'Ono što je sigurno je da smo mi iz Mosta definirali mjere koje će to kompenzirati, tako da do povećanja cijene neće doći od 1. siječnja', rekao je ministar i dodao kako bi povećanje bilo 30-ak kuna mjesečno, ali nije rekao koje su to konkretne mjere kojima Most namjerava spriječiti porast cijena, već je samo rekao kako pregovaraju s HEP-om

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji će vjerojatno biti usvojen na Vladi do 1. listopada, navodi da se iznos za obnovljive izvore treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019., prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (devet kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.

Znatno veće račune trebali bi imati primorska i dalmatinska kućanstva čija godišnja potrošnja struje doseže i 7.000 kilovatsati te će oni samo za obnovljive izvore i vaučere izdvajati više od 1.300 kuna godišnje ili oko 110 kuna mjesečno.

Prosječno, na razini države, računi za struju bit će viši za 50-ak kuna po kućanstvu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!