globalna recesija?

Pad japanskog izvoza prvi put nakon dvije i pol godine

17.08.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Japanski izvoz pao je u srpnju na godišnjoj razini prvi put u zadnje gotovo dvije i pol godine zbog niže potražnje za lakom naftom i opremom za proizvodnju čipova, pojačavajući strah zbog globalne recesije, jer potražnja slabi na ključnim tržištima poput kineskog

Japanski izvoz je prema podacima japanskog ministarstva financija objavljenim u četvrtak, u srpnju na godišnjoj razini pao za 0,3 posto nakon 1,5-postotnog rasta u lipnju.

Općenito su podaci ukazali na krhkost japanskih izvoznih motora - automobilske industrije i proizvodnje čipova, a slabije pokazatelje bilježi i turizam.

Japanski političari računaju da će izvoz nadoknaditi pad privatne potrošnje zbog rasta cijena. No, oštrije globalno usporavanje i posrnuli rast na glavnom japanskom izvoznom tržištu - Kini, povećava zabrinutost.

Izvoz u Kinu potonuo je u srpnju na godišnjoj razini 13,4 posto, zbog smanjenih isporuka automobila, nehrđajućeg čelika i mikročipova, nakon što je u lipnju pao za 10,9 posto.

Isporuke za SAD u prošlom su mjesecu u odnosu na lanjski srpanj povećane za 13,5 posto na dosad najveću zabilježenu vrijednost, predvođene isporukama električnih vozila i autodijelova, nakon rasta za 11,7 posto u lipnju.

Podaci objavljeni u četvrtak također su pokazali da je uvoz u srpnju na godišnjoj razini pao 13,5 posto.

Trgovinska bilanca potonula je u deficit od 78,7 milijardi jena odnosno 537,27 milijuna dolara.