IZVOZ I DALJE RASTE

Pad cijena zlata zagorčao biznis otkupljivačima

19.04.2013 u 09:13

Bionic
Reading

U prva dva mjeseca ove godine iz Hrvatske je izvezeno 870 kilograma zlata. Za usporedbu, u istom razdoblju rekordne 2012. izvezeno je gotovo 80 kilograma manje, pokazuju podaci koje smo dobili iz Državnog zavoda za statistiku

Iz toga je jasno da biznis otkupa zlata od građana početkom godine nije posustajao, bez obzira na pad cijena na svjetskom tržištu.

Cijena zlata je u silaznoj putanji od svojeg vrhunca u jesen 2011, s tim da je ovaj tjedan dramatično potonula na najniže vrijednosti u posljednje dvije godine.

Takav scenarij kod nas je popraćen dvojako. Dioničarski aktivist Nenad Bakić na svom blogu navijački je zaključio da je zlato time 'definitivno izgubilo svoju atraktivnost' i da će sad svima postati jasno da su zapravo 'dionice temeljna investicijska klasa'

Našalio se da je u biti Crkva srušila vrijednost zlata jer je pad počeo upravo nakon što je novi papa odbacio zlatni križ, a pojačao se kad su isto učinili i hrvatski biskupi.

S druge strane, pobornici ulaganja u zlato tješe se činjenicom da su realne kamatne stope središnjih banaka u razvijenim zemljama još uvijek niže od inflacije, zbog čega je posjedovanje gotovine skuplje nego ulaganje u zlato.

Na osnovi toga izvode zaključak da uzlazni trend vrijednosti plemenitih kovina još nije završio, a zadnja događanja na svjetskom tržištu nazivaju 'malo žešćom korekcijom'

Bez obzira na rast izvoza zlata iz Hrvatske u prva dva mjeseca, poznavatelji tržišta smatraju da se ove godine neće srušiti lanjski rekord kad je izvezeno više od šest tona žute kovine vrijedne 169 milijuna eura (u 2011. izvezeno je tek nešto više od tone).

'Već je došlo do određenog pada količine otkupa. Stagnacija će trajati, barem što se tiče otkupa, sve dok cijena ne poraste na svjetskim tržištima', rekao je za tportal jedan od ulagača u zlato.

On je uvjeren da će se trend okrenuti i svoje zlato ne namjerava još prodavati

'Fundamentalni razlozi za ovaj pad ne postoje. Barata se raznim teorijama, ali je prava istina to da nitko ne zna što se dogodilo', ističe on.