BRANKO GRČIĆ:

'Pad BDP-a nije iznenađenje, do kraja godine teško do nule'

29.11.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako pad BDP-a u trećem tromjesečju nije iznenađenje te da će vjerojatno u ovoj godini biti teško ostvariti nultu stopu rasta

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu pao 0,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je osmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

'Sve prognoze o BDP-u kretale su se u brojkama koje su se sada pokazale točnima i one nisu iznenađenje, a ključni je problem stanje industrije u Hrvatskoj i posebno u građevinskom sektoru', rekao je Grčić, odgovarajući na novinarska pitanja u Jastrebarskom.

Od sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, jedan je očekivao stagnaciju gospodarstva u trećem kvartalu, a ostali pad u rasponu od 0,2 do 0,7 posto.

Osim spomenutih 'utega', Grčić navodi i da još traje i proces restrukturiranja, koji će se sigurno nastaviti i u 2014. godini.

Istaknuo je i da su najveći doprinos BDP-u u trećem tromjesečju dali turizam i izvoz turističkih usluga, a najlošija situacija je, uz pad industrije i građevinarstva, s velikim uvozom roba.

'To je ono što opterećuje Hrvatsku i sve dok je gospodarstvo slabašno, dotle to kompenziramo uvozom stranih roba, a to je ono što negativno utječe na BDP', ocjenio je Grčić.

Upitan očekuje li da će četvrto tromjesečje poboljšati cjelogodišnje podatke o BDP-u, Grčić je odgovorio da Hrvatska, prema nekim analizama, zaostaje jedan kvartal za prosjekom u Europi, da se stopa pada ipak smanjuje, ali je taj proces usporen.

'Četvrti kvartal je vrijeme kada nema turističke sezone, kada gospodarska aktivnost jenjava, a hoće li gospodarsko usporavanje biti intenzivnije nego prošle godine teško je procijeniti', kazao je Grčić, koji se nada da će se trend usporavanja pada nastaviti i u idućem razdoblju te da će 2014. donijeti oporavak.

Odgovarajući na pitanje može li se do kraja godine očekivati nulta stopa rasta BDP-a, Grčić je odgovorio da će to vjerojatno biti jako teško