NIJE 2,1 NEGO 2,2 POSTO

Pad BDP-a i veći nego što se mislilo!

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.09.2012 18:56
  • Objavljeno 20.09.2012 u 18:56
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Konačni podaci o kretanju BDP-a za drugo tromjesečje ove godine blago su negativno revidirani u odnosu na prvu procjenu. Prema prvoj procjeni, realni pad BDP-a iznosio je 2,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, dok konačni podaci pokazuju stopu pada od 2,2 posto

Negativan doprinos je zabilježen kod svih sastavnica potrošnje, izuzev neto izvoza. Najveći godišnji pad ostvarile su bruto investicije u fiksni kapital koje su se smanjile za 5,9 posto, što je veća godišnja stopa pada nego u prvom tromjesečju (-2,8%) te predstavlja nastavak negativnih godišnjih promjena četrnaesto uzastopno tromjesečje.

Potrošnja kućanstava je zabilježila pad od 3,4 posto, što je bilo očekivano s obzirom na godišnji rast nezaposlenosti, pad zaposlenosti i trgovine na malo te stagnaciju kreditiranja stanovništva u drugom tromjesečju.

Zbog nepostojanja alternative štednji i državna je potrošnja ostvarila pad, no stopa pada od 0,2 posto nešto je manja nego kod ostalih komponenti. Iako su i izvoz i uvoz roba i usluga ostvarili pad, pad uvoza (-3,3%) je bio snažniji od pada izvoza (-1,8%), što je rezultiralo smanjenjem negativnog salda za 12,6% u odnosu na isto tromjesečje lani pa je ublažilo negativna kretanja. Pri tome je slabiji pad izvoza roba i usluga od uvoza rezultat snažnijeg rasta izvoza usluga s obzirom na negativnu promjenu salda računa roba u promatranom razdoblju (izvoz roba je u drugom tromjesečju zabilježio snažniji pad od uvoza roba). Na pozitivan doprinos računa usluga vjerojatno su se najviše odrazili dobri pokazatelji u turizmu.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je tromjesečju realno pala za 2,5% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Očekivano, tome je najviše pridonio pad u najznačajnijim djelatnostima: trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane (-3%), prerađivačka industrija, rudarstvo i vađenje te ostale industrije (-5,9%) i građevinarstvo (-10,9%).

Analitičari Riaffeisen banke u trećem tromjesečju očekuju nešto bolje rezultate, ali procjenjuju da će stopa i dalje biti negativna, čemu će pridonijeti nepovoljne vremenske prilike (suša) koje će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu.

Do kraja godine ne očekuju oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti. S obzirom da se još uvijek ne vidi značajniji zamah investicija, u ovoj godini ne očekuju niti njihov pozitivan doprinos na BDP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi