rang lista

Ovo je deset najskupljih gradova za iseljenike: Jedan europski skočio za 9 mjesta

20.06.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Najveća azijska financijska središta ponovno su zauzela prva mjesta kao najskuplji gradovi za život međunarodnih radnika

Hong Kong je rangiran kao najskuplji grad za život iseljenika, a slijede ga Singapur i Zürich, prema statističkim podacima koje je objavio Cost of Living City Ranking 2024.

Gradovi u Švicarskoj - Zürich, Ženeva, Basel i Bern - zauzeli su četiri od 10 mjesta. New York City nalazi se na sedmom mjestu. Prvih pet mjesta nije se promijenilo u odnosu na godinu prije, ali se London popeo za devet pozicija - sa 17. na osmo mjesto.

10 najskupljih gradova za iseljenike

Hong Kong

Singapur

Zürich, Švicarska

Ženeva, Švicarska

Basel, Švicarska

Bern, Švicarska

New York City, Sjedinjene Države

London, Velika Britanija

Nassau, Bahami

Los Angeles, Sjedinjene Države

Istraživanje je uspoređivalo troškove za više od 200 stavki u svakom od 226 proučavanih gradova, uključujući cijene stanovanja, prijevoza, hrane, odjeće, kućanskih potrepština i zabave.

New York je korišten kao referentna vrijednost, a fluktuacije valute mjerene su u odnosu na američki dolar.

Gradovi u Nigeriji, Pakistanu i Kirgistanu bili su najjeftiniji za život iseljenika, a Lagos i Abuja u Nigeriji pali su za 178, odnosno 86 mjesta - na 225. i 226. poziciju.

Nebeski visoka tržišta nekretnina

Visoka inflacija te rastuće ekonomske i geopolitičke napetosti povisile su cijene stanova, režija, lokalnih poreza i obrazovanja, navodi se u izvješću Mercera.

'Visoki troškovi mogu prisiliti ljude da prilagode svoj životni stil, smanje diskrecijsku potrošnju ili se čak bore da zadovolje osnovne potrebe', istaknula je Yvonne Traber, voditeljica globalne mobilnosti Mercera, u priopćenju za javnost.

Osim Nassaua na Bahamima, svi ostali gradovi u prvih 10 izvijestili su o porastu troškova stanovanja od 2023., sa skokom cijena od osam posto u Hong Kongu i Singapuru, sedam posto u New Yorku i šest posto u Zürichu.

'Između 2023. i 2024. bilo je dosta volatilnosti u cijenama diljem svijeta, a cijene najma stanova značajno su varirale od grada do grada', navodi se u izvješću. Također su porasle jer ponuda stanova nije uspjela pratiti potražnju.

'Takvi troškovi mogu biti posebno izazovni u područjima s visokim rastom stanovništva ili s ograničenim zemljištem dostupnim za razvoj.

Drugi čimbenici, kao što su troškovi izgradnje i cijene zemljišta, također mogu utjecati na pristupačnost stanovanja', navodi se u izvješću te dodaje da bi to ljudima ostavilo manje raspoloživog prihoda za druge troškove.