SPAŠAVA POSRNULE I NASTUPA PO KLUBOVIMA

Ovo je čovjek koji sjeda u fotelju Ivice Todorića na čelu Agrokora

02.04.2017 u 22:13

Bionic
Reading

Antonio Alvarez III bit će novi čelni čovjek Agrokora i bit će zadužen za proces restrukturiranja kompanije nakon što su banke uvjetovale odlazak stare uprave na čelu s Ivicom Todorićem. Kada se ne bavi posrnulim tvrtkama, Alvarez je izvođač dance glazbe

Alvarez je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru, javlja Večernji list.

Tako će Ivica Todorić i njegova obitelj dobiti zamjenu u stručnim konzultantima, specijaliziranima za rješavanje kriznih situacija, koji bi trebali pomoći narušenom poslovanju Agrokora.

Na zlu glasu kod konkurencije

Tportal je ranije pisao da bi posao restrukturiranja Agrokora mogao pripasti stručnjacima iz tvrtki Moelis & Company ili Alvarez & Marsal.

Obje konzultantske tvrtke imaju centrale u Sjedinjenim Američkim Državama te podužu referentnu listu. U početku se nagađalo da će posao pripasti njujorškom Moelisu, no ovog tjedna u medijima se počelo špekulirati i drugim imenom, onim Alvareza & Marsala. Kompanija je to specijalizirana za restrukturiranje i povećanje efikasnosti u velikim korporacijama.

Vodila je stečaj banke Lehman Brothers, kao i američkih kompanija HealthSouth, Tribune Company, Interstate Bakeries, Target, Darden Restaurants i Arthur Andersen.

Zapošljava oko 2500 ljudi u 40 ureda diljem svijeta i na zlu je glasu kod konkurencije.

Naime, konkurencija tvrdi da tijekom restrukturiranja zaposlenici kompanije Alvarez & Marsal nerijetko potpomažu svoje biznise i partnere.

Zamjera im se da su tijekom stečaja Lehman Brothersa unajmili šest specijalista koji su ubrali oko milijardu dolara u raznim naknadama, zbog čega je taj stečaj bio najskuplji u američkoj povijesti.

Getting ready to hit the course with some friends…

A post shared by A3 (@a3worldwide) on

 

Danas dobavljači dolaze u Banske dvore

Upravo je postavljanje novog čovjeka u fotelju predsjednika Uprave Agrokora bio jedan od uvjeta za standstill aranžman banaka kreditora ove kompanije.

Danas slijedi novi susret dobavljača s predstavnicima Vlade. Ovaj put pozvani su na sastanak u Banske dvore s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić te ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Sastanak s dobavljačima odvio se i 21. ožujka u Ministarstvu gospodarstva, a tada su se s njima susreli tek Dalić i Tolušić.

Vijest o novom čelnom čovjeku Agrokora čekala se danima, a u petak je stupio na snagu stanstill aranžman koji je u nedjelju potpisao i dosadašnji čelnik Agrokora Ivica Todorić.

Stručnjak za posrnule

Bloomberg piše kako je Alvarez, kojeg zovu i Tony, specijaliziran za financijsko restrukturiranje tvrtki i strateško planiranje te kako ima iznimno iskustvo na području upravljanja likvidnošću u tvrtkama koje se bave telekomunikacijama, nekretninama, proizvodnjom, distribucijom, poljoprivrednom proizvodnjom, plinskim biznisom, zrakoplovnim biznisom i glazbenom industrijom.

Na njegovom službenom profilu na stranicama konzultantske kuće Alvarez&Marsal, koju je osnovao Alvarezov otac, piše da se četvrt stoljeća bavi restrukturiranjem privatnih i javnih kompanija u nizu zemalja, Velikoj Britaniji, Rumunjskoj, Estoniji, Španjolskoj, Nizozemskoj…

Kad ne radi, pjeva u klubovima

Na stranicama Sveučilišta Johnson Cornell piše kako je Alvarez građanin svijeta, a rođen je na Filipinima te se školovao u SAD-u, Francuskoj i Belgiji. Nazivaju ga stručnjakom za posrnule tvrtke i kompanijsko restrukturiranje, a osnovao je europsku podružnicu tvrtke Alvarez&Marsal koju je njegov otac utemeljio 1983. godine.

Sa sveučilišta hvale svog bivšeg studenta navodeći da se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i izvođenjem glazbe pod pseudonimom A3. Ima gaže u klubovima po Velikoj Britaniji, a krajem prošle godine izdao je i singl. Alvarez kaže kako to radi u cilju da 'svemir učini boljim mjestom' i da na glazbu prenese stvari koje je naučio u profesionalnoj karijeri. Sebe vidi kao osobu koja inspirira mnoge te koja gradi mostove i spašava kompanije. Hoće li spasiti i hrvatski Agrokor, tek ćemo vidjeti.

Antonio Alvarez Autor: YouTube