društvo velikana

Ovo je 10 najvrednijih hrvatskih tvrtki, pogledajte koliko su teške

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 31.08.2017 06:23
 • Objavljeno 31.08.2017 u 06:23
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Deset najvrednijih hrvatskih tvrtki u ovom trenutku, prema podacima Zagrebačke burze, vrijedi čak 142 milijarde kuna. Drugim riječima, deset najvećih domaćih kompanija vrednije je od cijelog državnog proračuna

Vrijednost neke kompanije po kriteriju tržišne kapitalizacije računa se kao zbroj vrijednosti svih izdanih dionica po njihovoj vrijednosti na burzi, od čega se odbije vrijednost dionica koje drži sama kompanija, tzv. trezorske dionice. 

Svojom tržišnom kapitalizacijom često se hvale globalni giganti poput Applea, koji je najvrednija kompanija na svijetu i vrijedi oko 750 milijardi dolara, Microsofta, Alphabeta (Google), Amazona, Exxona ili Facebooka, zbog čega smo istražili koje hrvatske tvrtke vrijede najviše. 

1. Ina 

Ina je već godinama najvrednija domaća kompanija čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Njezina vrijednost na kraju polugodišta iznosila je 32,5 milijardi kuna.

Upravo se zbog te cifre može nagađati da mađarski suvlasnik MOL, koji drži oko pola dionica, od Vlade traži 15 milijardi kuna za otkup. Ina je ujedno jedna od najvećih domaćih kompanija po kriteriju ukupnog prihoda i zaposlenosti, bok uz bok gigantima poput Agrokora i HEP-a. 

Sjedište Ine u Zagrebu

Sjedište Ine u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

2. Zagrebačka banka

Najveća domaća banka je druga najvrednija tvrtka u Hrvatskoj s tržišnom vrijednošću od gotovo 15 milijardi kuna.

Banka u vlasništvu talijanske grupacije Unicredit u Hrvatskoj posluje s 60.000 korporativnih klijenata i 1,3 milijuna građana - sama drži oko petine tržišta. 

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

3. Hrvatski Telekom

Treće mjesto na postolju najvrednijih domaćih tvrtki zauzima Hrvatski Telekom, najveći domaći telekom operater. Tvrtka vrijedi tek nešto manje od 15 milijardi kuna. S godišnjim prihodom višim od šest milijardi kuna, dobiti višom od milijardu kuna, 3600 zaposlenih te svojim brojnim dobavljačima i povezanim subjektima, HT ima velik efekt na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

HT je i prva kompanija u Hrvatskoj po iznosu novostvorene vrijednosti, odnosno dohotka za zaposlene, vlasnike i državu u razdoblju od 2011. do 2015. 

 • +3

HT i partneri nedavno su predstavili projekt velike IT transformacije HT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

4. Privredna banka Zagreb

Druga banka u pet najvrednijih je PBZ, koji je po svim pokazateljima tek nešto malo manji od Zagrebačke banke. PBZ na burzi vrijedi 14,3 milijarde kuna, a većina njegovih dionica pripada talijanskoj bankovnoj grupaciji Intesa.

Banka koju već godinama vodi Božo Prka lani je poslovala s prihodom nešto višim od četiri milijarde kuna i dobiti od 1,6 milijardi kuna. 

Božo Prka, predsjednik PBZ-a

Božo Prka, predsjednik PBZ-a

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

5. Adris grupa 

Rovinjsku Adris grupu sačinjavaju Croatia osiguranje, Cromaris, Abilia, Adria Resort te hotelijerska kuća Maistra. Adrisove dionice vrijede 13,8 milijardi kuna, a većinu drži trenutni predsjednik Ante Vlahović.

Ukupni prihodi Adrisa lani su rasli 14 posto te su dosegli 1,1 milijardu kuna, a temeljni biznisi grupe su osiguranje, uzgoj ribe i turizam. 

 • +18
 • +15

Zaklada Adris u HAZU je svečano obilježila desetu godinu djelovanja početkom 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris

6. Janaf 

Prvih pet najvrednijih tvrtki u prosjeku vrijedi po 15 milijardi kuna, a na šestom mjestu dolazi do većeg pada. Na njemu se smjestio Janaf, koji vrijedi 'tek' 5,7 milijardi kuna. Transport nafte i plina dobar je biznis, što dokazuje i ova tvrtka koja je pod vodstvom Dragana Kovačevića u protekle dvije godine ostvarila najbolje rezultate u povijesti.

Godišnji prihodi popeli su se blizu razine od 800 milijuna kuna, uz dobit koja je lani premašila iznos od 350 milijuna kuna. Većinski vlasnik Janafa je država. 

Jadranski naftovod

Jadranski naftovod

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/Vecernji list

7. Valamar Riviera 

Pozicije od šeste do desete, uz manju iznimku, rezervirane su za turističke tvrtke. Valamar Riviera drži šesto mjesto s vrijednošću od 5,6 milijardi kuna. Riječ je o turističkom divu koji je već objavio da će samo iduće godine uložiti 700 milijuna kuna u svoje poslovanje.

Tvrtka zapošljava 2600 ljudi, a vodi je Željko Kukurin. 

 • +42
 • +39

Valamar

Izvor: tportal.hr / Autor: Valamar

8. Plava laguna 

Geografski blizu Rovinja, u Poreču je smještena osma najvrednija tvrtka, hotelijerska kuća Plava laguna koja vrijedi oko 3,4 milijarde kuna.

Ona je lani poslovala s prihodima višim od pola milijarde kuna i dobiti od gotovo 114 milijuna kuna. Tvrtka koju vodi Neven Staver zapošljava tek nešto manje od tisuću ljudi. 

 • +5
 • +2

Turističke tvrtke dominiraju donjim dijelom liste najvrednijih

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

9. Atlantic grupa

Atlantic grupa u vlasništvu poduzetnika Emila Tedeschija vrijedi gotovo 2,8 milijardi kuna. Kompanija je nedavno prodala dvije svoje tvornice za 200 milijuna kuna te ima nešto lošije poslovne rezultate zbog krize u Agrokoru.

Prihodi su im lani pali pet posto, na tek nešto više od pet milijardi kuna, dok su poslovali s dobiti od 132 milijuna kuna. 

 • +5
 • +2

Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

10. Podravka

Koprivnički prehrambeni div Podravka prema Zagrebačkoj burzi vrijedi tek nešto više od dvije milijardi kuna. Tvrtka koju vodi Marin Pucar nedavno je u Koprivnici otvorila pogon vrijedan pola milijarde kuna.

Prihodi su im lani skočili za nemalih 15 posto i to ponajviše jer su u rezultate prvi put od preuzimanja uključeni podaci slovenskog Žita. 

 • +6
 • +3

Premijer Andrej Plenković i Marin Pucar na otvorenju nove tvornice Belupa

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Deset najvećih hrvatskih kompanija po tržišnih kapitalizaciji

Deset najvećih hrvatskih kompanija po tržišnih kapitalizaciji

Izvor: tportal.hr / Autor: N.Sučec/tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!