PROSVJED U ZAGREBU

'Ova partija izdala je radnike i narod!'

  • +6

Sindikalni prosvjed protiv izmjena Zakona o radu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske organiziraju prosvjed upozorenja zbog toga što predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), ističu sindikati, idu na štetu radnika

Prosvjednici su se okupili ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i organizirano krenuli prema Ministarstvu rada, koje je predlagatelje zakonskih izmjena. Ispred Ministarstva prosvjednicima su se obratili sindikalni čelnici.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako počinje borba za radnička prava na ulici, piše Večernji list.

'Ovo je prevara! Odmah nakon izbora vlada je obećavala kako neće mijenjati Zakon o radu. Mrsić nam je odmah izmijenio zakone, a sada želi poslodavcima omogućiti da radno vrijeme rasporede kako god žele, radnicima ne plaćaju prekovremene sate', rekao je Novosel.

Prosvjednicima se obratio i Krešimir Sever, predsjednik NHS-a: 'Nemojte nas više štititi. Ova socijaldemokratska partija izdala je socijaldemokraciju, ali problem je što su izdali radnike i narod. Robovi u rimskom carstvu imali su više prava nego što se danas daje radnicima', kaže Sever.

Nakon završetka skupa ispred Ministarstva, prosvjednici će se uputiti i pred sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz sindikata upozoravaju da poslodavci traže maksimalnu fleksibilizaciju, odnosno niska prava radnika i sindikata, da žele samostalno odlučivati, bez sindikata i/ili radničkih vijeća. Predlagatelj izmjena Zakona o radu, Ministarstvo rada, suglasno je s poslodavcima, pa predlaže promjene Zakona o radu na teret i štetu radnika, tvrde sinidikati.

Nakon nepostizanja dogovora o izmjenama odredbi vezanih uz radno vrijeme i sudski raskid ugovora o radu, predstavnici NHS-a i SSSH-a prekinuli su 11. listopada 2013. daljnji rad u radnoj skupini za izmjene ZOR-a.