NA DUGOM OTOKU

Ova mala općina rekorder je u Hrvatskoj po naknadama za novorođeno dijete: Svaka obitelj dobiva 8000 eura

29.01.2023 u 08:03

Bionic
Reading

Općina Sali na Dugom otoku pozitivan je primjer brige za obitelj – naime, rekorder je u Hrvatskoj po naknadama za novorođeno dijete. Svaka obitelj koja dobije dijete dobiva 60.000 kuna – gotovo 8000 eura, u šest jednakih godišnjih rata

Negativni demografski prirast problem je većeg dijela Hrvatske, a posebno pogađa otoke. Na Dugom je otoku malo više od 1500 stanovnika, od čega ih u mjestu Sali živi oko 650. Naknada za svako novorođeno dijete uvedena je 2017. godine, a sada iznosi nešto manje od 8000 eura. Boravak najmlađih otočana u novom vrtiću također sufinancira općina, a izdvaja se i za božićne poklone te školske radne bilježnice.

'Djeca dobivaju jedan bolji tretman, mogu dobiti kvalitetnije usluge, kvalitetniju hranu za bebe, kvalitetnija kolica mogu se kupiti. Velika je stvar zbog toga što je na otoku sve skuplje i samim time taj novac znači dosta', rekao je za HRT Sebastijan Raljević, otac jednogodišnjakinje.

Još jedan podatak koji se često zaboravlja – otočanima je skuplje baš sve, od osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština do goriva i građevnog materijala. Uz to, sve što se u gradu uzima zdravo za gotovo, poput izvanškolskih aktivnosti za najmlađe, postaje pravi pothvat. No ipak, u Salima je popriličan broj djece.

'Kad gledamo čisto statistički, od 2017. godine se rađa preko deset djece godišnje u općini. Ako gledamo koliko je učenika u osnovnoj školi, u osam razreda osnovne škole samo tri razreda imaju deset i više djece. Mislim da je najveći značaj te potpore da olakša život i djeci i roditeljima, te da oni ostanu na otoku, što je cilj te mjere', rekao je za HRT Zoran Morović, načelnik općine Sali.

Tako roditelji dvoje ili više djece primaju već vrlo velike iznose, uz pomoć kojih se može pokrenuti kakav poslić ili opremiti i modernizirati postojeći, što će olakšati otočni život odraslima i osigurati bezbrižno djetinjstvo najmlađima.