kraljica terminskih ugovora

Ova holivudska plavuša može spremiti u džep većinu financijaša

08.10.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Atraktivna Michelle Williams sa sedamnaest godina pobijedila je na natjecanju u trgovanju terminskim ugovorima, a u dva desetljeća od tada nitko nije postigao bolji rezultat od nje

Američka glumica Michelle Williams poznata je prvenstveno po zapaženim ulogama u filmovima i televizijskim serijama kao što su 'Dawson's Creek', 'Brokeback Mountain', 'My Week with Marilyn' i 'Manchester by the Sea'. S glumačkom karijerom počela je relativno rano, kao trinaestogodišnjakinja, pojavljujući se u epizodnim ulogama, a od tada je dio karijere provela i na kazališnim pozornicama. Osim glume, Williams je poznata po vezi s tragično preminulim australskim glumcem Heathom Ledgerom.

Uspješna holivudska karijera zasigurno joj je donijela i pristojnu zaradu, a vezan upravo uz novac je i jedan gotovo u potpunosti skriven talent koji Williams odvaja od njezinih kolega iz filmske industrije. Za razliku od njih, koji za upravljanje svojim milijunskim bogatstvima najčešće moraju angažirati financijske eksperte i bankare, Williams, ako poželi, može sa svojim novcem upravljati sama, bez previše straha da će ostati bez njega.

Već sa sedamnaest godina Michelle Williams je, naime, pokazala vrlo zavidnu vještinu koja je sigurno rijetka u glumačkom svijetu, ali nije tako česta ni među financijašima i bankarima. Još kao maloljetnica ona se 1997. godine prijavila na natjecanje u ulaganju u terminske ugovore i pobijedila na njemu. Štoviše, u dva desetljeća koja su prošla od tada nitko nije nadmašio njezin rezultat, a prije nje su bolji uspjeh imala samo dva čovjeka.

Odgovor na tajnu kako je uopće došlo do toga da se Williams prijavi na samo natjecanje, koje daleko do toga da je općepoznato u široj javnosti, a za koje ne zna ni dobar dio financijske industrije, leži u identitetu jednog od te dvojice. Larry Williams je osoba koja je na tom natjecanju ostvarila najbolji rezultat u povijesti, stručnjak je za trgovinu na robnim burzama i s terminskim ugovorima te, naslućujete, otac Michelle Williams.

Prema riječima samog Larryja, on je kod kuće naučio Michelle kako se trguje na robnim burzama i s financijskim instrumentima vezanim uz njih, a mlada glumica je vještinu savladala 'kao da je s njom rođena'. U jednom slučaju je 10.000 dolara trgovanjem pretvorila u 110.000, a Larry je kazao da je Michelle, između ostaloga, poučio o 'utjecajima na tržištu obveznica, uključujući kakav je njegov odnos prema cijeni zlata i o njegovim snažnim sezonalnim trendovima'.

Natjecanje u kojem su otac i kći Williams, s deset godina razmaka, ostvarili legendarne rezultate poznato je pod imenom Robbins WorldCup, a već tri i pol desetljeća organizira ga američka brokerska kuća Robbins Trading. Samo nadmetanje traje cijelu godinu, a ulagači se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku s početnih 10.000 dolara koje ulažu na tržištu terminskih ugovora. Na kraju godine pobjednik je onaj koji je ostvario najvišu zaradu, pod uvjetom da je obavio najmanje deset punih transakcija.

Larry Williams govori o tome što je potrebno za trgovanje na burzi Izvor: tportal.hr / Autor: Larry Williams

U povijesti natjecanja daleko najveći uspjeh postigao je Larry Williams koji je 1987. godine ostvario prinos od čak 11.376 posto. Konkretno, početnih 10.000 dolara je pretvorio u više od milijun. Drugi najbolji rezultat u povijesti postigao je dvije godine prije njega Ralph Casazzone s prinosom od 1283 posto, a Michelle Williams je deset godina nakon svojeg oca ostvarila prinos od 1000 posto. Ukratko, udeseterostručila je svoje ulaganje. Prinos, odnosno zarada potrebna za pobjedu, mijenja se od godine do godine i ponekad je pobjednik ulagač koji je ostvario tek 50 posto prinosa, a brojke za konkretnu godinu najviše ovise o trendovima na robnim burzama i kretanjima cijena sirovina.

Kako bismo objasnili o čemu se točno radi, moramo malo približiti pojam terminskih ugovora. Njihova osnovna svrha proizašla je iz potrebe modernog biznisa da planira svoje troškove. Ako netko želi odrediti konačnu cijenu svojih proizvoda, mora znati i koliko mu iznose troškovi proizvodnje. U srednjem i duljem roku, zbog oscilacija na tržištu, ponekad je teško planirati te troškove, zbog čega su nastali terminski ugovori.

  • +21
Michelle Williams ostvarila je prinos od 1000 posto Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sklapanjem takvog ugovora proizvođač s dobavljačem dogovara da će od njega određenu sirovinu, recimo naftu, za šest mjeseci kupiti po točno dogovorenoj cijeni. Naravno, za dobavljača to predstavlja dodatni rizik jer cijena na tržištu u međuvremenu može ići gore ili dolje, no proizvođač time dobiva sigurnost u planiranju budućih troškova, a time i prihoda od prodaje svoje robe.

Tijekom godina terminski ugovori za određene robe su postali i indikator za buduća kretanja tržišta. Analitičari ta očekivanja konzultiraju u svojim istraživanjima i predviđanjima oko kretanja cijena robe u budućnosti. No terminski i njima slični ugovori su kroz godine i sami postali roba, odnosno ulagači trguju samim ugovorima. Gruba aproksimacija tog mehanizma bio bi slučaj kad bi neki kladioničar uplatio svoj kladioničarski listić i onda sam taj listić za određenu cijenu prodao nekome drugome.

U trgovanju terminskim ugovorima ostvaruju se milijarde i milijarde dolara prometa, a strategije i analize koje se pritom koriste mogu dosegnuti izrazito veliku kompleksnost. Trgovinom takvim i još kompleksnijim financijskim instrumentima bave se ozloglašeni hedge fondovi koji ulagačima mogu donijeti iznimno veliku zaradu, ali i iznimno velik gubitak. Njihove strategije mogu biti i takve da u trenucima kad većina tržišta ostvaruje gubitak oni enormno zarađuju, pa je nekoliko prominentnih investitora tijekom velike krize prije desetak godina zaradilo milijarde i milijarde dolara.

Larry Williams nalazi se među poznatijim ulagačima na robnim burzama i s terminskim ugovorima. Tijekom godina napisao je desetak knjiga o tehnikama trgovanja, a po njemu se zove i jedan indikator (Williams %R indikator) koji se koristi prilikom tzv. tehničke analize, koja je samo jedna od metoda kojom ulagači pokušavaju predvidjeti buduće kretanje te robe. Kako svijet visokih financija, nažalost, redovito ima i svoju tamnu stranu, Williamsa su sredinom prošlog desetljeća pod optužbom za neplaćanje poreza uhitili u Australiji, u kojoj je održavao ulagačke radionice. Nakon izručenja u SAD i dugogodišnje pravne bitke optužnica protiv Williamsa je odbačena, odnosno kažnjen je tek za prekršaj kašnjenja s poreznom prijavom.

Glumica Williams je prije nekoliko godina izjavila da više nije bliska sa svojim ocem, no ako je suditi prema rezultatu koji je ostvarila na natjecanju Robbins, poduka oca Larryja o ulaganjima i financijskim tržištima u djetinjstvu bila je više nego uspješna.

Kako robne burze i terminski ugovori nisu dio financijske industrije koji je toliko raširen kao, recimo, bankarstvo, poznata holivudska plavuša vjerojatno bi mogla dijeliti lekcije i dijelu financijaša, iako uspjeh u financijskim ulaganjima nerijetko nije samo posljedica umijeća, već i sreće. No nađe li se Michelle Williams ikad u prilici da glumi investicijskog maga – neće morati previše glumiti.