BORBA ZA OPSTANAK

Otvoren stečaj nad Gredeljom, radnici idu u prosvjed

Prosvjed radnika Gredelja 1

Prosvjed radnika Gredelja 1

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečaj nad Tvornicom željezničkih vozila Gredelj. Sutkinja Vesna Malenica utvrdila je da postoji opasnost od prijeteće nesposobnosti za plaćanje, zbog čega je Robert Frdelja, direktor Gredelja, podnio zahtjev za stečaj, piše Poslovni dnevnik

Za stečajnog upravitelja imenovan je Pero Hrkać, poznat po tome što je vodio stečaj Glumina banke. Hrkać, koji poručuje kako na njega i njegove odluke neće utjecati ni vlasnik Gredelja, Hrvatske željeznice, ni politika, za Poslovni dnevnik kaže da će se stečaj TŽV-a voditi po starom zakonu. Dakle, Gredelj zasad neće u likvidaciju. No kako nema izgleda za nagodbu, preustroj bi mogao potrajati.

'Na prvom ročištu, koje se održava relativno brzo, 12. prosinca, utvrdit će se točna potraživanja vjerovnika. To znači da imamo samo tri mjeseca da snimimo situaciju, analiziramo dugove i gubitke, procijenimo poslovni potencijal Gredelja, ali i stručni i tehnički kadar. Osim toga treba utvrditi postoje li kupci za Gredeljeve proizvode i usluge pa se tek tada može razgovarati o sudbini tvornice', rekao je Hrkać za Poslovni dnevnik dodavši kako će zasad Gredelj nastaviti raditi jer se ugovoreni poslovi s drugim subjektima moraju završiti.

Sindikalni predstavnici Gredelja nisu optimistični zbog stečaja. Smatraju da za Gredelj ima mjesta na tržištu, ali strahuju da će se tvornica u konačnici podijeliti, a broj radnika desetkovati. Za danas spremaju i novi prosvjed jer im kasne plaće.

'Stečajni upravitelj će prema zakonu isplatiti zaostale plaće za kolovoz i rujan tek nakon obrade i analize svih tražbina radnika, a taj posao bi mogao biti zgotovljen tek u siječnju iduće godine. Sve sljedeće plaće će se isplatiti prema zakonu do 15. idućeg mjeseca', rekao je Hrkać.

Svi razgovori sa stečajnim upraviteljem idu u smjeru restrukturiranja tvrtke na Novogradnju i Tehničke servise, kaže Frdelja za Poslovni dnevnik.

'Obostrano je mišljenje da Gredelj kroz restrukturiranje i smanjenje broja zaposlenih može opstati na tržištu', rekao je Frdelja. Gredelj je u blokadi od oko 20 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci poslovalo se sa 60 milijuna kuna gubitka. Dospjele obveze prema radnicima, dobavljačima, bankama i državi iznose 235,5 milijuna kuna, a nedospjele 96,4 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi