SBK blokiran

Očekivano otkazana glavna skupština Fortenove, nova zakazana za početak prosinca

28.11.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Iz Fortenova Grupe izvijestili su u ponedjeljak da glavna skupština imatelja depozitarnih potvrda, prema očekivanjima, nije imala kvoruma, a iduća će se održati početkom prosinca.

Kako se navodi u priopćenju, imatelji depozitarnih potvrda koje je izdala Fortenova Group STAK Stichting, zaklada osnovana prema zakonima Nizozemske, održali su danas glavnu skupštinu na kojoj je, sukladno očekivanju, utvrđeno da nema kvoruma. Iduća skupština trebala bi se održati krajem tjedna, koji počinje 5. prosinca ove godine.

Kako je društvu SBK Art, a to je pravni subjekt koji drži udio Sberbanka u Fortenova grupi, kao predstavniku 42,5 posto glasova na skupštini i dalje blokiran pristup glasovanju, bez ovih glasova očekivano nije moguće postići statutom društva predviđen kvorum, pojašnjavaju iz Fortenove.

Kada određena točka dnevnog reda na dvije sjednice iste skupštine za redom ne dobije potrebnu većinu glasova, Statut predviđa da se na trećoj skupštini odluka može izglasati sa 75 posto valjanih glasova u korist te odluke, bez obzira na broj glasova zastupljenih u glasovanju.

Na današnjoj skupštini jedine točke dnevnog reda odnosile su se na izbor revizora za Fortenova Group TopCo B.V. i Fortenova grupu d.d., a sljedeća skupština s istim dnevnom redom, za očekivati je, također neće imati potreban kvorum. Zato se izglasavanje izbora revizora očekuje tijekom prosinca na trećoj sjednici iste skupštine.

Iz Fortenove podsjećaju da su se odvjetnici društva Fortenova Group STAK Stichting suglasili su se s prijedlogom koji su dali odvjetnici društva SBK, pravnog subjekta koji drži udio Sberbanka u Fortenova grupi, da se na ovoj glavnoj skupštini glasa samo o izboru revizora, s obzirom da je SBK podvrgnut procedurama za upoznavanje klijenta (engl. Know Your Customer – KYC) u Nizozemskoj.

SBK-u i dalje pristup glasovanju blokiran

Fortenova Group STAK Stichting u odgovoru na pismo koje je bio poslao SBK navela je da s obzirom na nejasne činjenične okolnosti pod kojima je ruski Sberbank navodno prodao i prenio SBK-ove udjele na fizičku osobu ne može uzeti u obzir ili na drugi način priznati glasanje ili pravo glasa SBK-a. Shodno tome, SBK-u je pristup glasanju i dalje blokiran, ističe se u priopćenju.

Predstavnici SBK nisu se bili prijavili za sudjelovanje na današnjoj skupštini imatelja depozitarnih potvrda, niti su došli na nju.

Radi pojašnjenja netočnih informacija objavljenih u nekim medijima, iz Fortenova grupe napominju i kako ni pred kojim sudom u Nizozemskoj nije održana nikakva rasprava koja bi prethodila ovoj skupštini.