SAMO LOŠE VIJESTI

Otkazan još jedan brod Uljaniku, Vladi sjedaju jamstva od 162 milijuna kuna

21.05.2019 u 16:28

Bionic
Reading

Pulski Uljanik izvijestila je u utorak putem Zagrebačke burze da je zbog otvaranja stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i time nemogućnosti isporuke broda, luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o izgradnji ro-ro broda

'Zbog otvaranja stečajnog postupka nad Uljanikom d.d., a samim time i nemogućnosti isporuke broda sukladno odredbama iz Ugovora o gradnji broda sklopljenog između Uljanika d.d. i CLdN ro-ro S.A. Luxembourg, za izgradnju ro-ro broda kapaciteta 5.500 Lm, za prijevoz kamiona, automobila i kontejnera na prikolicama, Uljanikova novogradnja 532, kupac je 21. svibnja jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda', navodi se u priopćenju, pri čemu se ne spominje vrijednost ugovora.

Krajem siječnja isti je naručitelj također raskinuo ugovor o gradnji novog ro-ro broda, novogradnji 531, i to zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz Ugovora o gradnji.

Inače, Uljanik je ugovore o gradnji po sistemu 2+2+2 broda za luksemburškog naručitelja CLdN roro S.A. (Cobelfret) potpisao sredinom ožujka 2016. godine.

Vlada je za novogradnju 532 izdala državna jamstva u ukupnom iznosu od 162,35 milijuna kuna (u 2016. godine jamstvo za avans u iznosu od 68,7 milijuna kuna, a u 2017. godini jamstvo za kredit u iznosu od 93,65 milijuna kuna), podaci su iz izvješća o očekivanim fiskalnim učincima po aktivnim državnim jamstvima odobrenim tvrtkama Uljanik grupe koje se na Vladi našlo u listopadu prošle godine.

  • +11
Zbog generalnog štrajka Uljanikova Glavna kapija i Otok zaključane Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U tom je izvješću također bilo navedeno da radovi na novogradnji 532 nisu ni bili započeli, odnosno stanje izgrađenosti bilo je na pet posto.

Na ročištu održanom na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak, 17. svibnja, je odlučeno da Uljanik d.d. ide u stečaj. Time je nad krovnom tvrtkom Uljanik grupe otvoren stečaj, a nakon što je prije toga nekoliko tvrtki iz sastava grupe već završilo u stečaju, među ostalim i Uljanik Brodogradilište.