UNOSNA LUKA PLOČE

Otac i sin Patafta u mjesec dana na dionicama zaradili milijun i pol kuna

15.12.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Već mjesec dana dionice luke Ploče u fokusu su ulagača na Zagrebačkoj burzi, a samo je polovicom studenog u jednom danu tom dionicom ostvaren promet od čak 16 milijuna kuna. Da je riječ o impresivnim brojkama, govori podatak da se inače na burzi posljednjih godina (uz tu i tamo neki izniman dan) u prosjeku trguje prometom od pet do deset milijuna kuna. Ono što je posebno interesantno, pogotovo za investicijsku javnost i ulagače u gotovo usahlo tržište kapitala jest podatak da je, osim rasta dionice Luke Ploče koja se popela na više od 700 kuna, definitivan dobitnik u ovoj priči Zdenko Patafta, otac poznatijeg varaždinskog poduzetnika Davora Patafte koji je tijekom posljednjih mjesec dana na dionicama Luke Ploče zaradio najmanje milijun i pol kuna

No krenimo redom. Još je u listopadu CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) oglasio prodaju 84.547 dionica (ili 19,98 posto) Luke Ploče a u sklopu odluke Vlade da se rješava manjinskih udjela države u kompanijama.

Dražba je održana 17. listopada, a prodavala su se četiri paketa dionica Luke Ploče (po 21 tisuću dionica) i to svaki po početnoj cijeni od oko 12 milijuna kuna ili ukupno oko 48 milijuna kuna. Po dionici je početna cijena bila oko 560 kuna. Cijena je na kraju premašila 600 kuna, a tri je paketa kupila tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) iz Vukovara koji su to naknadno i potvrdili putem priopćenja.

Upravo s obzirom na snažan interes vukovarskog PPD-a da na dražbi kupi čim više dionica Luke Ploče, intrigantno je kako im je tvrtka DS usluge Zdenka Patafte uspjela pred nosom uzeti jedan od ponuđenih paketa. 

Patafta je dionice kupio tada za oko 600 kuna. Tada je stekao pet posto udjela u Luci Ploče, no posljednjim uvidom u listu dioničara (9. prosinac) udio mu se smanjio na 1,47 posto ili 6.226 dionica.

To znači da je u međuvremenu prodao blizu 15 tisuća dionica, a kako se cijena tijekom posljednja četiri tjedna kretala oko 700 kuna po dionici, ispada da je prodajući dionice Luke Ploče Patafta zarađivao u prosjeku oko sto kuna po dionici. Ili grubom računicom, riječ je o zaradi od oko milijun i pol kuna!

Tportal je najprije nazvao Davora Pataftu, koji nam je rekao da se na ovu temu obratimo njegovom ocu Zdenku. On je, naime, prokurist u firmi DS usluge uz direktoricu Narcisu Huljev (osnivač firme je iz Austrije: tvrtka 2R-Consulting und Immobilien). Na pitanje o transakcijama i zaradi na dionicama Luke Ploče Zdenko Patafta nam je poručio: 'Nemam komentara!' Tako nismo uspjeli dobiti potvrdu o tome je li dionice prodao ili ih možda sakrio na neki od skrbničkih računa, no takvo što malo je vjerojatno.

Iako nam je Davor Patafta rekao kako nema veze s Lukom Ploče, pregledom kroz podatke Poslovne Hrvatske vidi se da zajedno s ocem posluje u nizu tvrtaka pa se može reći i da je riječ o obiteljskom biznisu.

Davor Patafta poznati je, ali istovremeno vrlo samozatajan varaždinski poduzetnik čiju imovinu neki procjenjuju na milijardu kuna. Ipak, osim razgranatog biznisa najpoznatiji je po aferi oko zbrinjavanja varaždinskog otpada zbog čega je prije nekoliko godina neko vrijeme proveo u pritvoru u Remetincu zajedno s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom. Protiv njih je podignuta optužnica da su gradski proračun oštetili za 49 milijuna kuna, a suđenje je u toku.

Davor Patafta je s ocem Zdenkom (koji je bio dugogodišnji direktor Golubovečkih kamenoloma i IGM-a) 1992. osnovao firmu Patting u Varaždinu koja se bavi proizvodnjom motornih ulja i maziva. Iz nje je postupno izrasla grupa T7 s desetak tvrtaka (tekstilna tvrtka Vis KG specijalizirana za izradu kišobrana, suncobrana, Ekotime, tvrtka za sakupljanje i skladištenje otpada, zrakoplovna tvrtka Winair itd.). Proljetos su preuzeli 33,7 posto Čateksa a još od 2010. su kupili pamučnu industriju Duga Resa u stečaju. Cilj im je širenje upravo u tekstilnom biznisu nakon što su tvrtke koje se bave otpadom te Patting prodali zagrebačkom poduzetniku Petru Pripuzu i njegovom CIOS-u.

Najpoznatije Pataftino ulaganje na tržištu kapitala bilo je u nautičku tvrtku ACI u kojoj je u jednom trenutku stekao desetak posto dionica, ali ih je krajem 2012. prodao turskoj Dogus grupi, navodno za oko 30 milijuna kuna.