hrvatska udruga turizma

Ostojić: 'Ovo je kritičan trenutak za turizam, Vlada nas ne bi smjela zakinuti za kompenzacijske mjere'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 01.09.2022 09:19
  • Objavljeno 01.09.2022 u 09:19
Veljko Ostojić

Veljko Ostojić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Hrvatska je zabilježila rast BDP-a od 7,7 posto u drugom kvartalu ove godine, što je drugi po visini kvartalni gospodarski rast unutar EU te dvostruko veći rast BDP-a od EU prosjeka

Prema ocjenama analitičara, najveća zasluga za nastavak brzog rasta gospodarstva pripada turizmu, a pozitivni efekti još jedne uspješne turističke sezone bit će još vidljiviji u trećem ovogodišnjem kvartalu.

Tim povodom Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), ustvrdio je da turizam daje snažan doprinos hrvatskom gospodarstvu u ovo izazovno vrijeme. Dodao je da uspješna turistička sezona 'zaslužna za nastavak gospodarske ekspanzije', koja premašuje prvotna očekivanja, ali i snažnog punjenja državnog proračuna što povećava fiskalne kapacitete za djelovanje Vlade u krizi. Stoga Ostojić smatra da turizam ne smije ostati zakinut za kompenzacijske mjere s ciljem ublažavanja izrazito negativnog utjecaja višestruko povećanih cijena energenata na poslovanje.

  • +20
  • +17

Turisti u Zadru

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'Još u lipnju smo simulacijom pokazali da povećane cijene električne energije mogu izbrisati kompletnu dobit sektora smještaja, a od tada su te cijene ponovno višestruko povećane što znači da nije ugrožena samo profitabilnost i investicijski ciklus već i opstojnost poslovanja. Kompenzacijske mjere koje očekujemo za turističke kompanije neovisno o njihovoj veličini definirat će okvir unutar kojeg će se donositi poslovne odluke o poslovanju objekata u posezoni, ali i u predsezoni sljedeće godine.

Budu li turističke kompanije prisiljene na ranije zatvaranje objekata ove godine i kasnije otvaranje objekata sljedeće godine, posebno veće kompanije koje ostvaruju najznačajnije brojke u posezoni u predsezoni, to će se nažalost negativno odraziti na turistički rezultat, ali i na sveukupne gospodarske učinke, što bi u aktualnoj situaciji neizvjesnosti i očekivanja negativnih trendova trebali izbjeći. S obzirom na velik udio troškova energenata u poslovanju turističkih kompanija, ovo je kritičan trenutak za turizam i važno je donijeti ispravne kompenzacijske mjere koje obuhvaćaju cijeli sektor', upozorio je Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!