POVRATAK POVJERENJA

Oštar pad troškova zaduživanja Italije

12.07.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Italija je u četvrtak prodala 7,5 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za godinu dana, zaduživši se pritom uz znatno nižu cijenu nego na prošloj sličnoj aukciji, objavila je talijanska središnja banka

Kamatna stopa na 12-mjesečne trezorske zapise iznosila je 2,697 posto, oštro se spustivši s 3,972 posto koliko je dosegnula na prethodnoj aukciji, održanoj 13. lipnja.

Podaci središnje banke pokazuju također da je potražnja za talijanskim dužničkim papirima iznosila 11,596 milijardi eura, navodeći na zaključak o poboljšanom povjerenju ulagača.

Aukcija kratkoročnog duga bila je ključan test za premijera Marija Montija koji je ovih dana kazao kako nije isključena mogućnost da Italija u konačnici posegne u krizni fond eurozone kako bi snizila svoje troškove zaduživanja.

Italija je vratila povjerenje tržišta nakon što je Monti stupio na dužnost premijera u studenome 2011. i u kratkom roku pokrenuo čitav niz strogih mjera štednje i strukturnih reformi. U posljednje vrijeme povjerenje tržišnih sudionika ponovo su poljuljali problemi u široj eurozoni.

U fokusu tržišta bit će i aukcija talijanskog srednjoročnog i dugoročnog duga, najavljena za petak.