Ivo Usmiani

Osnivač najveće hrvatske farmaceutske tvrtke kompanije tvrdi: Spremni smo za proizvodnju cjepiva, fali samo licenca

21.03.2021 u 21:21

Bionic
Reading

'Mi imamo sterilnu proizvodnju i brzo bismo mogli početi proizvoditi cjepivo, bilo vektorsko, bilo mRNA, ali jedino pod uvjetom da dobijemo licencu od nekog proizvođača cjepiva. Znanja i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika, kao i tehnološku platformu za to imamo', kazao je u intervjuu za Večernji list jedan od osnivača i najveći dioničar Jadran-Galenskog laboratorija (JGL) Ivo Usmiani

'Mi imamo sterilnu proizvodnju i brzo bismo mogli početi proizvoditi cjepivo, bilo vektorsko, bilo mRNA, ali jedino pod uvjetom da dobijemo licencu od nekog proizvođača cjepiva. Znanja i vještine u proizvodnji sterilnih farmaceutskih oblika, kao i tehnološku platformu za to imamo. U Rijeci također imamo Znanstveni centar izvrsnosti s desetak kvalitetnih virusnih imunologa i molekularnih biotehnologa okupljenih oko profesora Stipana Jonjića, koji se bave vektorskim cjepivima, a s kojima surađujemo i s kojima bismo mogli postići snažnu sinergiju', kazao je Ivo Usmiani za Večernji list.

Progovorio je i o Imunološkom zavodu. 'Bili smo iskreno zainteresirani za Imunološki, a odradili smo i due diligence, znajući da u zavodu postoji znanje koje je iznimno vrijedno, a čak smo imali osiguran i prostor, kao i financiranje. Međutim, onda je krenulo političko prepucavanje, a mi smo shvatili da je zavod tehnološki jako zapušten i da cjepiva uopće nisu bila u vlasništvu Imunološkog, nego države, zbog čega smo izgubili interes', pojasnio je.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic