PlanRadar

Osječanin u Beču osmislio aplikaciju bez koje danas ne mogu ni najveće svjetske građevinske kompanije

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 23.10.2019 21:46
  • Objavljeno 23.10.2019 u 21:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PlanRadar

Kontrolirajući gradnju velikog trgovačkog lanca, inženjeru Domagoju Dolinšeku na pamet je pala ideja o izradi aplikacije za smanjivanje troškova i povećanje efikasnosti na gradilištima. Na osnovi toga nastala je prije šest godina tvrtka PlanRadar, čiji se istoimeni softver danas koristi na brojnim gradilištima širom svijeta

Sjedište PlanRadara je u Beču, odakle pokrivaju tržište Njemačke, Austrije i Švicarske. Ove godine otvorili su ured u Londonu, a prije nekoliko mjeseci za tržište jugoistočne Europe i u Zagrebu.

Dolinšek je rođen u Osijeku, a u Beču je diplomirao elektrotehniku na jednom od najboljih tehničkih fakulteta u Europi.

'Poslije završetka fakulteta vrlo brzo sam našao posao. Počeo sam raditi u internacionalnom uredu za arhitekte i inženjere u Beču. To nije ništa neobično jer su inženjeri tražena radna snaga u većini zemalja, posebno ako govorite više jezika i razumijete kulturu, što je ključno za uspjeh u regiji jugoistočne Europe. Bio sam zadužen za projektiranje i koordinaciju elektrotehnike u interdisciplinarnom uredu za arhitekte i inženjere. Također, bio sam zadužen za provjeru gradilišta u skladu sa standardima iz područja elektrotehnike i strojarstva, kao i protupožarne sigurnosti', rekao je za tportal Dolinšek.

Ideju i motivaciju za pokretanje tvrtke PlanRadar našao je na gradilištu trgovačkog centra, čija je gradnja, kaže, bila vrlo neučinkovita i dugotrajna.

'Bilješke sam upisivao direktno na papirnate nacrte dok sam nedostatke fotografirao fotoaparatom i sve te informacije unosio u XLS dokument koji sam slao mailom tvrtki odgovornoj za određeni dio posla. Ako morate upravljati cijelim XLS dokumentom koji ima 80.000 redaka, razumljivo je da nemate potpunu kontrolu i da neracionalno trošite resurse, odnosno vrijeme i novac. Velik broj neučinkovitih poslovnih procesa vezan je uz dokumentaciju i komunikaciju u građevinskim projektima diljem svijeta. Shvatio sam da bi bilo dobro digitalizirati postupak za dokumentaciju, upravljanje nedostacima i komunikaciju na gradilištu', objasnio je Dolinšek.

Tvrtku je osnovao 2013. s kolegama Sanderom van de Rijdtom, Ibrahimom Imamom, Clemensom Hammerlom i Constantinom Köckom.

Domagoj Dolinšek

Domagoj Dolinšek

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PlanRadar

'Svi su oni veliki stručnjaci koji zajedno sa mnom posjeduju više od 80 godina profesionalnog iskustva u različitim sektorima kao što su IT, građevinarstvo, organizacija i upravljanje', s ponosom ističe Dolinšek.

Od početka poslovanja PlanRadar bilježi kontinuiran rast te sada pruža usluge za više od 5000 klijenata iz 43 zemlje, uključujući internacionalne kompanije kao što su Strabag, Porr ili Hochtief, dok se u Hrvatskoj njime koriste Kamgrad, Abilia, Gark Konzalting, PDM savjetovanje, ATP i Investinženjering u upravljanju građevinskim projektima i postojećim nekretninama.

'Kada smo započeli prije šest godina, bilo je prilično izazovno objasniti prednosti softvera jer smo bili pioniri u industriji. U to vrijeme većina inženjera u građevinarstvu i nekretninama nije znala kako učinkovito koristiti pametne telefone s jedne strane, a s druge strane zaposlenici se nisu ugodno osjećali ako bi radili posao na drugačiji način, s obrazloženjem da su uvijek to radili tako', ispričao je Dolinšek.

PlanRadar bilježi kontinuiran rast te sada pruža usluge za više od 5000 klijenata iz 43 zemlje

PlanRadar bilježi kontinuiran rast te sada pruža usluge za više od 5000 klijenata iz 43 zemlje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PlanRadar

Prvi korisnik aplikacije bila je australska tvrtka BVN architects. Australci su je preuzeli kako bi je besplatno isprobali. Nakon isteka besplatnog probnog roka od 30 dana tvrtka BVN architects odmah ju je kupila i koristi je i šest godina kasnije.

'Na tržištu postoji nekoliko sličnih proizvoda koju su nastali posljednjih nekoliko godina. Međutim PlanRadar posjeduje jedinstvene prodajne vrijednosti koje ga razlikuju od bilo kojeg konkurenta na tržištu, a to su brzina i jednostavnost korištenja, dostupnost na svim uređajima i operativnim sustavima te potpuno besplatno korištenje softvera za podizvođače. PlanRadar prati projekte kroz čitav životni ciklus projekta, od faze projektiranja i gradnje, pa sve do predaje i upravljanja objektima. U sljedećoj fazi razvoja implementirat ćemo funkciju BIM (Building Information Modeling) - najvažniju tehnologiju za unapređenje građevinarstva i tržišta nekretnina', istaknuo je Dolinšek.

Kad govori o hrvatskom tržištu, Dolinšek smatra kako ono ima velik potencijal za gospodarski rast. Međutim zaostajemo u digitalizaciji, što je vidljivo i u građevinskom sektoru.

Prvi korisnik aplikacije bila je australska tvrtka BVN architects

Prvi korisnik aplikacije bila je australska tvrtka BVN architects

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PlanRadar

'Iako je pokrenuto puno projekata i postoji alarmantan manjak kvalificiranih građevinskih radnika, mnoge tvrtke i dalje posluju na tradicionalan, zastario način koji nije efikasan, što dovodi do gubitka prihoda i resursa te uloženog vremena. Želimo pomoći građevinskom sektoru nudeći pametno i jednostavno rješenje za korištenje koje štedi vrijeme, novac i smanjuje stres', naglasio je Dolinšek.

PlanRadar trenutno ima više od 80 zaposlenika, a traži 20 novih djelatnika u marketingu, prodaji i razvoju. U 2020. Dolinšek očekuje da će udvostručiti broj zaposlenika.

'Imamo jasno zacrtan cilj: želimo nastaviti rasti i nastaviti godišnje utrostručenje broja korisnika. Svaki tjedan softver PlanRadar obrađuje više od 25.000 projekata na kojima korisnici u prosjeku štede sedam sati tjedno, odnosno 18 posto radnog vremena. Zbog sve veće internacionalizacije planiramo osnivanje novih podružnica u zemljama poput Francuske, Poljske ili Australije. Kako biti lider kategorije u Europi nije dovoljno, želimo da PlanRadar postane globalnim liderom u ovom sektoru. Uvjereni smo da ćemo taj cilj i ostvariti', optimističan je Dolinšek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!