DRŽE VLADU ZA RIJEČ

Operateri očekuju ukidanje mobilnog poreza ovog ljeta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2012 11:01
  • Objavljeno 18.05.2012 u 10:53
cebit djevojka mobiteli

cebit djevojka mobiteli

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tijekom lipnja pripremat će se ukidanje tzv. mobilnog poreza i načini za dodjelu koncesija za digitalnu dividendu, doznaje se iz Ministarstva financija koje zajedno s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvom gospodarstva od početka ove godine razgovara s tvrtkama-mobilnim operatorima o mogućnostima i uvjetima ukidanja poreza na usluge u mobilnoj telefoniji

Iako se ni iz jednog uključenog ministarstva nije moglo doznati više detalja o tom ukidanju, pa ni hoće li se možda, kako je bilo ranije ove godine najavljeno, ukinuti već ovog ljeta, neslužbeno se doznaje da su svi operatori zaduženim ministarstvima dostavili svoje projekcije i studije vezane za rizike i prijedloge investicija, kao i da se razgovori o tome i dalje vode.

Početkom ove godine hrvatska Vlada je mobilnim operatorima nakon samo jednog mjeseca stanke ponovo uvela 6 postotni porez na prihode od mobilnih razgovora i poruka, s rokom trajanja do 1. srpnja 2013., ali uz napomenu da će taj porez ukinuti, možda još ovog ljeta, ako se operatori na neki način obvežu na jače investiranje.

U vezi toga krajem siječnja je u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak predstavnika sva tri mobilna operatora s ministrima financija, pomorstva, prometa i infrastrukture te gopodarstva, kao i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) na kojem je uz ostalo rečeno da će se o mogućnostima ukidanja tog poreza, investicijama kao i o načinu dodjele digitalne dividende više znati u svibnju. Naznačena je i mogućnost da bi se porez mogao ukinuti ovog ljeta, ako operatori odluče više investirati.

Kao i prije, tako i sada iz sve tri telekom tvrtke-mobilnih operatora, Hrvatskog telekoma (HT), Vipneta i Tele2 Hrvatska ističu da bi ukidanje tog poreza olakšalo i povećalo njihove investicije, koje ni do sada, kako se slažu, nisu bile male za hrvatske okvire.

Iz HT-a naglašavaju da bi se ukidanjem posebnog poreza na mobilne usluge oslobodila sredstva za ulaganja, posebno u razvoj infrastrukture i novu inovativnu ponudu, kao i da HT na godišnjoj razini ulaže između 14 do 18 posto svojih prihoda. To ih, kako navode, svrstava u prosjek usporedivih kompanija u EU, iako su po poreznom opterećenju u vrhu Europe.

U Vipnetu smatraju da bi ukidanje poreza bila stimulativna mjera investiranja u Hrvatsku te bi rezultirala i bržom realizacijom nacionalne strategije širokopojasnog pristupa internetu

Ističu i da planovi koje su predali Vladi i ministarstvima govore o nastavku ambicioznog investicijskog programa, jer Vipnet, kao najveća greenfield investicija u Hrvatskoj, i u ovim recesijskim vremenima ulaže više od ostatka industrije.

Očekuju i da će cijeli ICT sektor lišen nepotrebnih poreznih opterećenja biti prepoznat kao generator gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

I iz Tele2 ističu kako su Vladi i zaduženim ministarstvima dostavili plan investicija, te, kako kažu, vjeruju najavama prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Čačića kako će se taj porez ukinuti do početka ovog ljeta

I oni su, kao i HT i Vipnet, zainteresirani za 'kupnju' digitalne dividende (oslobođen radiofrekvencijski spektar prelaskom s analogne na digitalnu televiziju) koji će se prema najavama dodjeljivati ove godine, ali se model te dodjele tek treba dogovoriti i pripremiti.

U vezi toga iz Tele2 još napominju da svjetska iskustva pokazuju da bi Vlade trebale poticati buduća ulaganja izbjegavajući visoke naknade za digitalnu dividendu

U očekivanju razrješenja te problematike i ukidanja tog poreza Tele2 je prva tri tromjesečja ove godine zaključio s padom prihoda od 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a pad ukupnih prihoda zabilježio je i HT od 4,7 posto, pri čemu je pad prihoda od pokretnih komunikacija iznosio 5,1 posto.

Vipnet je jedini u prvom tromjesečju ove godine zabilježio porast prihoda u odnosu na lani, od 2,5 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi