U NOVIGRADSKOM MORU

Opći pomor domaćih dagnji, na otpadu će završiti deseci tona – nitko ne zna što se dogodilo

18.01.2023 u 13:39

Bionic
Reading

U Novigradskom moru došlo je do pomora dagnji. Uzgajivači su prve probleme na školjkama primijetili u rujnu prošle godine, u međuvremenu počele su ugibati u sve većim količinama. Bez uroda školjaka u cijelosti je ostao i Šime Maruna, vlasnik uzgajališta u Maslenici. Navodi kako je šteta na njegovim nasadima 100-postotna

'Iz dana u dan je to raslo, za mjesec i pol dana već je tu bilo 50 posto štete. U međuvremenu su dvije analize u Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdile nazočnost parazita. Kod mene ima 30-ak tona dagnji, sve je mrtvo, netko bi nam trebao dati neki savjet, reći što sada dalje.

Sad smo svi mi obrtnici u Novigradskom moru isto kao i ta dagnja, praktički smo i mi gotovi. Sedmero uzgajivača nas je ovdje u Novigradskom moru, kod svih je isto kao i kod mene, sve se poklapa, ima uzgajivača i s puno više nasada', kaže Maruna za HRT. Tvrdi da se javio na sve mjerodavne adrese, no da do danas nema nikakvog odgovora. 'Netko nam mora reći što dalje', poručio je Maruna.

Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta, potvrdio je za HRT da prve analize ukazuju da je uzročnik pomora daganja u Novigradskom moru parazit.

'Sumnjamo da se radi o parazitu koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan je. Daljnje su pretrage u tijeku – uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij, ako se potvrdi to bi bilo prvi put da je taj parazit na dagnjama u Jadranu, potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta. To je otvoreni akvatorij, nažalost kao i s problemom s periskama i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izlječile dagnje, to su vremenski dugi postupci', rekao je Oraić.

Na pitanje može li Ministarstvo poljoprivrede pomoći uzgajivačima i mogu li dobiti odštetu, ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura rekao je kako bilo kakvoj isplati odštete mora prethoditi izrada znanstvene studije, odnosno odobrenje Europske komisije.

'Čekamo znanstvene podloge dobiti iz Europskog referentnog laboratorija u Francuskoj. Kad budemo imali potvrdu da će to izazvati daljnje probleme, ići ćemo prema nostrifikaciji potpore za te štete. U međuvremenu će uzgajivačima dagnji biti isplaćene potpore za štetu od orada, kao i druge potpore male vrijednosti, odnosno kompenzacije za poremećaje na tržištu, kako bi pomoglo održivosti ove djelatnosti', dodaje Mišura.