nezapamćena katastrofa

Misteriozni pomor dagnji: Što se to događa u Novigradskom moru?

17.01.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Uzgajivači dagnji ovakvu katastrofu ne pamte. U Novigradskom moru uginule su sve dagnje, šteta je potpuna, a prve slučajeve uginuća uzgajivači su primijetili početkom rujna. Sumnja se da im je, baš kao i periskama, presudio parazit

'Za nekakvih mjesec i po dana to je već bilo pedeset posto štete. Dagnja je bila iscrpljena, nikakva, došle su prve kiše, ja sam uzgajalište spustio i na dubinu, ali ništa to nije pomoglo', rekao je vlasnik uzgajališta u Maslenici Šime Maruna za HRT. Pored dagnji uginule su i gotovo sve školjke. S istom sudbinom suočilo se svih sedam uzgajivača na tom području.

Pretragom uzoraka na Veterinarskom institutu u Zagrebu pronađen je parazit koji prema svojim karakteristikama podsjeća na onoga koji je problem napravio s periskama, no sve još treba potvrditi Europski referentni laboratorij, piše HRT.

Dražen Oraić iz Hrvatskog veterinarskog instituta kaže da bi to onda bio prvi nalaz tog parazita na dagnjama u Jadranu. Ipak, kad bi se ustanovilo da je doista riječ o tom parazitu, to ne bi podrazumijevalo da je samo on uzrok pomora dagnji. Kako ističu iz Instituta, mjere za liječenje od tog parazita ne postoje, a postupak oporavka nasada je dugotrajan i upitan.

Uzgajivači očekuju podršku mjerodavnih institucija. 'Obraćali smo se na sve adrese, do dana današnjeg nitko se nije obratio nama. Povratnu informaciju nemamo nikakvu. Ni sa savjetom, a kamoli s nekom financijskom podrškom ili bilo čim drugi', kaže Šime Maruna.