PROCVAT BIZNISA

U hrvatskim gradovima otvara se sve više tvrtki i ubire sve više poreza, no jedna je regija nenadmašan rekorder po poduzetničkoj aktivnosti

14.07.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Ohrabruju prošlogodišnji pokazatelji o poduzetničkoj aktivnosti u hrvatskim gradovima. Povećava se broj otvorenih poduzeća, rastu prihodi od poreza, povećava se zaposlenost, a sve je više novoosnovanih tvrtki

Lani je u Hrvatskoj otvoreno ukupno 14.336 tvrtki, 2159 više nego godinu prije. Samo u gradovima otvoreno ih je 11.758. Pokazatelji o rastu prihoda od poreza pokazuju da je zaposlenost u porastu, pa je tako sigurno i trend otvorenih tvrtki veći od onih ugašenih. U 94 grada broj otvorenih tvrtki lani je povećan na godišnjoj razini, a u njih pet broj je ostao isti, pokazuje analiza portala Gradonačelnik.hr.

Po broju otvorenih tvrtki na tisuću stanovnika najuspješniji su istarski, a pozitivan je trend i u drugim primorskim gradovima. To je prije svega rezultat oporavka turizma nakon pandemijske godine.

Na rast poduzetničke aktivnosti utječu i poticaji koji dolaze s državne i lokalne razine. Osim izravnih poticaja, gradovi pomažu poduzetnicima na drugi način, primjerice u pripremama za traženje europskog novca iz raznih izvora, promjeni prostornih planova, subvencioniranjem kamata na kredite i sl.

Najviše poduzeća (12,62) na tisuću stanovnika otvoreno je u istarskom Novigradu, slijede Poreč i Umag s 10,56, odnosno 10,42 tvrtke.

U Novigradu je lani pokrenuto 49 novih poduzeća. Grad je poduzetnicima dodijelio ukupno 350 tisuća kuna potpora u vidu bespovratnih sredstava. Poduzetnici mogu ostvariti nepovratna sredstva pomoću nekoliko mjera. Među ostalim, tu su potpore novoosnovanim poduzetnicima početnicima za izradu poslovnih planova, odnosno investicijskih programa, nabavu informatičke opreme, ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje poduzetničke aktivnosti te nabavu opreme za poduzetničke aktivnosti.

U Poreču, čije tvrtke i poduzetnici zapošljavaju svakog šestog radnika u Istri, otvoreno je 176 novih poduzeća. Grad već godinama nudi brojne pogodnosti za poduzetnike početnike, ali i one koji tek razmišljaju o poduzetništvu.

Osim poduzetničkog inkubatora, zona i druge infrastrukture, poduzetnicima nude direktne financijske poticaje iz proračuna pomoću osam mjera: potpore poduzetnicima početnicima koji otvaraju obrt ili trgovačko društvo, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje za projekte EU-a, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za izradu web stranice i web shopa, potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja, potpore za subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju i potpore za subvencioniranje boravka djeteta u dječjem vrtiću ženama poduzetnicima početnicima.

U Umagu su lani otvorene 133 nove tvrtke. U cilju poticanja poduzetništva grad je, u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom (IDA), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te drugim poslovnim bankama, pokrenuo program kreditiranja poduzetnika. On obuhvaća dvije mjere – krediti za malo i srednje poduzetništvo te krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Umaga iznosi 25 milijuna kuna.

I ove godine raspisan je javni poziv za bespovratne potpore s nekoliko mjera. Grad dodjeljuje nepovratne potpore poduzetnicima početnicima, onima koji otvaraju obrt ili trgovačko društvo, a posluju i imaju registrirano sjedište na području grada.

Također, grad daje potpore za subvencioniranje dijela troškova nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje za projekte EU-a, subvencioniranje dijela troškova polaganja stručnih majstorskih ispita, pa subvencioniranje dijela troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba, piše Gradonačelnik.hr.

Posebno ohrabruje jačanje poduzetništva na otocima. Tako su se među 10 gradova s najvećim brojem otvorenih tvrtki na tisuću stanovnika našli Novalja, Vis i Krk.

Uz Poreč, među gradovima srednje veličine po poduzetničkoj aktivnosti ističe se Opatija, u kojoj su lani otvorena 84 nova poduzeća.

I Opatija je pokrenula čitav niz mjera za poticanje poduzetništva. Grad tako nizom mjera za poduzetnike i ove godine nastavlja s potporama za zapošljavanje. Između ostaloga, tu su potpore za početak obavljanja registrirane djelatnosti u svrhu samozapošljavanja, za obavljanje djelatnosti u zaleđu i na području pojedinih mjesnih odbora, pa poticaji za troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika i obrtnika, za troškove digitalizacije poslovanja i digitalni marketing, za troškove prijave na natječaje za bespovratna sredstva iz fondova EU-a ili nacionalnih fondova, za troškove nabave i ugradnje opreme i strojeva te zamjene postojeće opreme i strojeva, kao i za subvenciju kamata na kredite po programima koje raspisuju županija ili nadležna ministarstva s HBOR-om ili pak zaključenim s poslovnom bankom, zatim za kamate na kredite za financiranje projekata za koje su odobrena bespovratna sredstva iz fondova EU-a ili nacionalnih fondova. Opatijski poduzetnici mogu tako godišnje ostvariti do 50 tisuća kuna potpora.

Najuspješniji veliki grad je Pula s 305 novih tvrtki u prošloj godini. Od 2012. do 2021. godine kroz devet programa dodjele bespovratnih potpora odobreno je 968 zahtjeva za potporu u iznosu od 11 milijuna kuna.

I u ovoj godini grad je osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, vrijedan 1,5 milijuna kuna, sa šest mjera, a sredstva su osigurana u proračunu za 2022. godinu.

Prva mjera odnosi se na potpore novoosnovanim tvrtkama, druga na digitalizaciju poslovanja i digitalni marketing, pa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, nadalje za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukaciju zaposlenika, uz potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine i potpore za IT sektor.