U SRBIJI

Oko 30 tisuća ljudi viška u državnoj upravi

16.09.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Višak zaposlenih u srbijanskoj državnoj administraciji, uključujući pravosuđe, vojsku i policiju, procjenjuje se na oko 30 tisuća, a novim zakonom o fiskalnoj odgovornosti trebao bi biti određen maksimalni broj zaposlenih i to za svako ministarstvo, fondove i agencije posebice, prenosi u srijedu beogradski "Blic".

List, pozivajući se na izvore iz srbijanske vlade, dodaje kako će temeljem novog zakona biti utvrđen državni proračun za iduću godinu te da će ukupna novčana sredstva za plaće u ministarstvima biti određena temeljem broja zaposlenih predviđenih zakonom.

Prema službenim podacima u Srbiji se, po pisanju medija, od političkih promjena listopada 2000. godine broj zaposlenih samo u organima državne uprave i lokalne samouprave učetverostručio i trenutačno iznosi oko 28 tisuća zaposlenih, ne računajući vojsku, policiju, obrazovni sektor, zdravstvo i pravosuđe.

Kako se navodi, posljednje ozbiljnije smanjenje broja zaposlenih bilo je 2005., kada je također pod pritiskom MMF-a, državnu službu napustilo tri tisuće ljudi.

Uspjeh u smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru očekuje se ne samo zahvaljujući proračunskim ograničenjima već i predviđenim kaznama od milijun dinara (nešto više od deset tisuća eura) za ministre, kao i kaznama za njihove pomoćnike i državne tajnike koji do kraja godine u svojim ministarstvima ne otpuste višak zaposlenih.

Precizan broj onih koji će biti otpušteni još uvijek se ne zna i dok izvor beogradskog lista navodi kako sljedeće godine može biti otpušteno najviše 18 tisuća ljudi, uključujući tu pravosuđe, zdravstvo i obrazovni sektor, ministrica financija Diana Dragutinović nedavno je najavila kako će taj broj iznositi 14 tisuća, što je petina svih zaposlenih u državnoj upravi.

Ministri ekonomije i regionalnog razvoja te državne uprave i lokalne samouprave Mlađan Dinkić i Milan Marković ranije su najavljivali otkaze za oko deset tisuća zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji.

U sklopu druge ovogodišnje revizije "stand by" aranžmana, misija Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) postigla je 1. rujna dogovor sa srbijanskom vladom o proračunu i fiskalnoj politici u 2009., a pregovori za 2010. nastavljaju se u drugoj polovici listopada, za kada se očekuje da srbijanska strana predoči strategiju za smanjenje javne potrošnje.

Voditelj izaslanstva MMF-a Albert Jagger tom prilikom izjavio je da će srbijanska vlada morati početi reformu mirovinskog, obrazovnog i zdravstvenog sustava te smanjiti javnu potrošnju prije 20. listopada, za kada je planiran završetak druge revizije "stand by" aranžmana.

Ministar Dinkić kazao je tada kako je predviđena štednja u javnoj potrošnji smanjenjem broja zaposlenih u državnoj upravi, što je, kako je rekao, teži, ali korisniji put.