PROMJENA PREBIVALIŠTA?

Ogorčenje pomoraca poreznom reformom

04.03.2009 u 10:20

Bionic
Reading

Tisuće hrvatskih pomoraca ogorčene su poreznom reformom, kojom porez na dohodak plaćaju oni koji su manje od 183 dana proveli u plovidbi

Novi list piše o tome da su pomorci ogorčeni što im u 183 dana provedena na brodu, koliko je potrebno za oslobođenje od poreza, nisu uračunati dani puta, bolovanja i obuke te da će mnogi morati platiti desetke tisuća kuna poreza.

Pomorci su protiv novog poreznog sustava podignuli i ustavnu tužbu, a osim uz Sindikat pomoraca Hrvatske, grupirali su se i na nternetskom portalu Pomorac.net

Oko 30 posto pomoraca, odnosno oko četiri tisuće ljudi morat će platiti prosječno između pet i 15 tisuća kuna. Ima onih koji će morati dati između 40 i 60 tisuća kuna, pa čak i primjer pomoraca koji će platiti 125 tisuća kuna poreza.

'Zar naše vlasti i nadležne institucije ne misle da nas Crna Gora neće primiti široke ruke te da kod njih ostavljamo svojih 400 milijuna eura godišnje. Možda im ovi pojedinačni slučajevi ne predstavljaju problem, ali ako ostanu bez svog novca i kada ne budu mogli naplatiti ove poreze jer ćemo promijeniti prebivališta, morat će dobro razmisliti o tome hoće li i dalje haračiti pomorce', poručuje Adrijan Šuša, osnivač portala Pomorac.net.