POZITIVAN TREND

OECD podigao prognoze globalnog rasta zbog cijepljenja i američkih poticaja

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2021 13:06
  • Objavljeno 31.05.2021 u 13:06
tportal

Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Svjetsko gospodarstvo trebalo bi ove godine rasti 5,8 posto, a iduće 4,4, priopćila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja nade polaže u sve veću procijepljenost i američke poticaje

OECD smatra kako se globalna ekonomska perspektiva poboljšava s rastom obuhvata cijepljenja, koje omogućuje tvrtkama da nastave s radom, a pomaže i američki paket poticaja vrijedan 3000 milijardi dolara.

Globalno gospodarstvo vratilo se na predpandemijsku razinu aktivnosti, no još nije postiglo rast koji se očekivao prije globalne zdravstvene krize, izvijestio je OECD.

Iako su kampanje cijepljenja omogućile naprednim gospodarstvima postupno otvaranje, mnoga tržišta u nastajanju sputana su sporim cijepljenjem i novim valovima pandemije, priopćio je OECD.

Ta organizacija smatra da bi središnje banke u naprednim gospodarstvima trebale zadržati relaksirane financijske uvjete i tolerirati povećanu inflaciju.

Vlade bi, drži također OECD, trebale nastaviti s potporama kućanstvima i tvrtkama sve dok cijepljenje ne bude dovoljno rašireno da zaštiti najugroženije sektore.

Potaknuto planom poticaja vrijednim više stotina milijardi dolara, američko gospodarstvo ove godine poraslo je za 6,9 posto, priopćio je OECD, u odnosu na prethodne prognoze od 6,5 posto. Očekuje se da će se do 2022. povećati za 3,6 posto, u odnosu na prognozu od četiri posto u ožujku.

Američki plan poticaja pridonio je rastu američkog gospodarstva od tri do četiri postotna boda i jednopostotnom rastu globalnog gospodarstva. Time se i američko gospodarstvo vraća na predpandemijsku razinu do sredine ove godine, očekuje OECD.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!