računica je jasna

Odvjetnik upozorava: Konverzija u euro je nezakonita, građani će zamjenom kuna u bankama izgubiti popriličnu svotu novca

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 21.09.2022 17:55
  • Objavljeno 21.09.2022 u 17:55
tportal

Izvor: Profimedia/Cropix / Autor: Vojko Basic/ANDRE M. CHANG

Poznati splitski odvjetnik Željko Lubina upozorava da će prihvaćanjem fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro građani izgubiti poprilične svote novaca

U Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine službena valuta postaje euro, a dvojno iskazivanje cijena počelo je od 5. rujna kako bi se građani lakše prilagodili na promjenu valute.

Splitski odvjetnik Željko Lubina je u ime svog odvjetničkog ureda “Lubina i Čutura j.t.d” podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu ustavnosti ove odluke Vlade o objavi uvođenja eura kao službene valute u RH, donosi Slobodna Dalmacija.

Lubina u prijedlogu za ocjenu ustavnosti ističe da je novčana jedinica RH Hrvatske kuna koja se dijeli na sto lipa te da je Vlada prihvaćanjem fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro postupila protivno članku 35 Zakona o Narodnoj banci Hrvatske te na taj način povrijedila i jedno od ustavnih načela.

Naime, Lubina smatra kako je Vlada trebala za konverziju uzeti tečaj s dvije decimale, dakle 7,53 kune za jedan euro jer se hrvatska kuna dijeli na sto lipa pa su dvije decimale jedino zakonite. Konverzija sa šest decimala od 7,53450 kuna nije zakonita, tvrdi Lubina, a posebno zato jer oštećuje građane u konverziji. To se posebno očito može vidjeti na konverziji velikih iznosa.

  • +26
  • +23

Euro i kune

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

”Recimo da građanin N.N. ima na računu 100 milijuna kuna koje mu je dobacio građanin P. P. Prema odredbi članka 35 Zakona o Narodnoj banci Hrvatske, koja određuje da jedna kuna ima sto lipa, građanin N. N. za taj iznos dobiva 13,280.212,48 eura.

Ako bi primijenili propis iz točke 2 stavak dva odluke koju osporavamo, građanin N. N. za iznos od 100 milijuna kuna dobiva 13,272.280,84 eura odnosno gotovo osam tisuća eura manje, točnije 7.931,40 eura koji bi dobio da je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je potpisao tu odluku, računao fiksni tečaj na dvije decimale.”

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!