državna inspekcija

Gotovo svaki treći trgovac i ugostitelj ulovljen u prekršaju zbog dvojnog iskazivanja cijena

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 15.09.2022 09:57
  • Objavljeno 15.09.2022 u 09:56
Dvojne cijene

Dvojne cijene

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Državni inspektori od 5. rujna nadziru obavezno dvojno iskazivanje cijena. U prvih deset dana te obveze odradili su 1350 nadzora pri čemu su ulovili čak 480 prekršitelja

'Od ukupnog broja nadzora, utvrđeno je oko 480 povreda. Od njih je utvrđeno 186 povreda u ugostiteljstvu, a ostale su utvrđene u trgovini i kod pružatelja usluga, istaknula je i dodala kako se 50 posto povreda odnosi na dvojno iskazivanje', rekla je HRT-u Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Naglasila je da dvojno iskazivanje cijena mora biti prikazano na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način. Osim toga, u svakom prodajnom prostoru i na internetskoj stranici, kao i kod pružatelja usluga, mora biti istaknut fiksni konverzijski tečaj koji iznosi 7,53450.

  • +10
  • +7

Konzum je među prvima na svojim računima uz kune istaknuo i cijene u eurima

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

'Zakon o uvođenju eura u RH govori da proces konverzije iz kune u euro ne smije dovesti do štete za potrošače. Ne smije doći do disproporcije cijene u kunama i cijene u eurima', govori i dodaje kako se može dogoditi da se cijena podigne i adekvatno preračuna u euro, no zadužena cijena tog artikla je u kunama niža. 'To je povreda. Druga povreda je moguća kod akcijske cijene proizvoda. Kod nje su 4 cijene. Cijena koja je najniža u proteklih 30 dana, uz nju će biti i ona u eurima, snižena cijena te snižena cijena u eurima', rekla je Filipović-Grčić i nastavila:

'Svi kupoprodajni ugovori koji su sklopljeni prije 1. siječnja 2023. godine ne smiju se mijenjati. Zakon regulira neprekinutost pravnih instrumenata'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!