za primjene u industriji i logistici

Održana uvodna konferencija projekta 'Razvoj sustava autonomnih bespilotnih letjelica treniranih u virtualnim okruženjima'

23.12.2021 u 12:20

Bionic
Reading

Tvrtke Kraken d.o.o. u svojstvu nositelja projekta, partneri Orqa d.o.o. i Protostar Labs d.o.o., te Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu su u BIRD Inkubatoru u Zagrebu u utorak 21.12.2021. predstavile projekt „Razvoj sustava autonomnih bespilotnih letjelica treniranih u virtualnim okruženjima“ financiran EU sredstvima iz programa „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II”

Projekt se provodi od 15.8.2020. do 15.8.2023., a ukupno je financiran bespovratnim sredstvima u iznosu od 6.081.908,19kn, dok su ukupni prihvatljivi troškovi projekta 7.707.619,12 kn.

Projektom se razvija sustav autonomnih bespilotnih letjelica treniranih u virtualnim okruženjima. Virtualna okruženja kreirat će se naprednim metodama 3D modeliranja koja će omogućiti generiranje sintetičkih podatkovnih skupova za treniranje algoritama umjetne inteligencije. Algoritmi će omogućiti letjelici da se autonomno pozicionira, mapira okolinu i prepoznaje objekte od interesa. Sustav za planiranje, nadzor i analizu letnih misija omogućava sigurno i efikasno upravljanje flotom bespilotnih letjelica, dok analiza podataka temeljena na metodama strojnog učenja omogućava donošenje optimalnih odluka, optimizaciju procesa te uštede. Sustav se može primjeniti za nadzor kontejnerskog prijevoza u lukama, autonomnu inventuru velikih skladišta, te za inspekciju željezničke infrastrukture.