udar na 'neprijatelja'

Odmazda: Rusija zaplijenila više od 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta!

12.04.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Rusija je u sklopu mjera odmazde protiv 'neprijateljskih' država zaplijenila imovinu tvrtke AgroTerra Group, koja se bavi poljoprivredom. Akcija Moskve izazvala je značajne reperkusije u poljoprivrednom sektoru i potaknula zabrinutost zbog sigurnosti hrane i međunarodnih trgovinskih odnosa

Dekretom Vladimira Putina, nizozemske tvrtke AgroTerra Investments B.V. i AgroTerra Holdings B.V. stavljene su pod 'privremeno upravljanje' federalne agencije za upravljanje imovinom Rusije, poznate kao Rosimuščestvo.

Nastavak je to sličnih mjera zapljene imovine zapadnih tvrtki, uključujući velike multinacionalne kompanije kao što su Carlsberg i Danone.

AgroTerra je tvrtka osnovana 2008. te ima značajnu ulogu u ruskoj poljoprivrednoj industriji. Specijalnost joj je proizvodnja i prodaja kultura poput soje, pšenice i šećerne repe. Jedan je od 20 najvećih vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Rusiji s oko 265.000 hektara zemlje u obradi.

Glasnogovornik AgroTerra izjavio je da kompanija još uvijek nije dobila detalje o tome kako će dekret utjecati na njezine dionice i što konkretno znači to da su pod upravom Rosimuščestva. Unatoč tome, tvrtka nastavlja svoje redovne operacije fokusirajući se na trenutačnu sjetvu.

Zapljena imovine AgroTerra dio je šire operacije kojom Rusija cilja na imovinu stranih tvrtki kao odgovor na sankcije i druge mjere poduzete protiv ruskih tvrtki u inozemstvu.

U travnju 2023. Putin je potpisao izvršnu uredbu koja omogućuje Rusiji da preuzme nekretnine, vrijednosne papire, prava vlasništva i drugu imovinu od stranih tvrtki povezanih s 'neprijateljskim zemljama'.

Udar na AgroTerru predstavljaju prijetnju globalnom poljoprivrednom lancu opskrbe, što može dovesti do poremećaja u proizvodnji hrane i njezinom izvozu, upozoravaju analitičari.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia