velik zaokret

Odjeci sjednice Feda: Politici jeftinog novca dolazi kraj već iduće godine

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 23.09.2021 10:34
  • Objavljeno 23.09.2021 u 10:10
Jerome Powell, predsjednik Feda

Jerome Powell, predsjednik Feda

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Čelnici američke središnje banke poručili su nakon dvodnevne sjednice da će, ako se nastavi oporavak gospodarstva, uskoro smanjiti mjesečne iznose namijenjene za kupnju obveznica

U priopćenju se sugerira i to da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se dosad očekivalo. Sve veći broj dužnosnika Federalnih rezervi očekuje povećanje kamatnih stopa sljedeće godine jer američka središnja banka naplaćuje smanjenje svog masovnog programa poticaja te će on vjerojatno biti objavljen u studenom. Devet dužnosnika u Federalnom odboru za otvoreno tržište sada očekuje povećanje stope u SAD-u sljedeće godine, prema projekcijama objavljenim u srijedu. U lipnju je samo sedam dužnosnika predviđalo rast 2022. godine.

Prognoze ranijeg povećanja stope s nadolazećim smanjenjem Fedovog programa kupnje imovine od 120 milijardi dolara predstavljaju najveći korak prema normalizaciji monetarne politike otkad je središnja banka poduzela neviđene mjere kako bi spriječila gospodarski kolaps na početku pandemije.

Na početku izbijanja pandemije Fed se obvezao da će svaki mjesec kupiti 120 milijardi dolara trezorskih zapisa i vrijednosnih papira osiguranih od hipotekarnih agencija, sve dok se ne vidi 'značajan daljnji napredak' prema prosječnoj inflaciji od dva posto i maksimalnoj zaposlenosti.

'Moje je mišljenje da je test' značajnog daljnjeg napretka 'gotovo zadovoljen', rekao je Jerome Powell, predsjednik Feda, na konferenciji za novinare u srijedu, misleći na cilj središnje banke u kontekstu zapošljavanja.

Jerome Powell

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Powell je dodao kako bi Fed mogao 'lako krenuti naprijed' najavom smanjenja na svom sljedećem sastanku u studenom ako gospodarstvo bude napredovalo onako kako očekuje središnja banka. Odbor se općenito dogovorio oko vremenskog okvira koji bi značio da će poticaj biti potpuno povučen sredinom sljedeće godine, dodao je.

Cilj inflacije središnje banke od dva posto već je ispunjen povećanjem potražnje potrošača kako gospodarstvo izlazi iz pandemije, što je rezultiralo skokom cijena, dodatno pojačanim uskim grlima u lancu opskrbe.

Gužva u luci u Los Angelesu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube

Powell je rekao da bi dodatno povećanje broja radnih mjesta u rujnu vjerojatno unaprijedilo oporavak tržišta rada do točke u kojoj je cilj zapošljavanja također ispunjen.

Važno je napomenuti da je predsjednik Feda rekao da izvješće o 'sjajnoj, superjakoj zaposlenosti', koje će biti objavljeno u listopadu, nije uvjet 'da bih se osjećao kao da se ispunio taj test'.

  • +5
  • +2

Koronavirus u New Yorku

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Izvješće o zapošljavanju u kolovozu bilo je daleko ispod očekivanja ekonomista, sa samo 235.000 dodatnih radnih mjesta, jer je brzo širenje varijante delta koronavirusa imalo zastrašujući učinak na zapošljavanje. Razočaravajuće izvješće uslijedilo je nakon jakih brojki u lipnju i srpnju, kada je gospodarstvo dodalo otprilike milijun radnih mjesta mjesečno.

Sjednica Feda dolazi u neugodno vrijeme za financijska tržišta jer su ovog tjedna pretrpjela najveću rasprodaju u odnosu na prethodne mjesece uslijed zabrinutosti oko potencijalne krize likvidnosti kineskog Evergrandea, najzaduženijeg svjetskog nekretninskog developera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!